V napadih ameriškega letalstva v Siriji najmanj 19 mrtvih; ruska ofenziva se je iz Bahmuta preusmerila v Avdiivko

V četrtkovih napadih ameriškega letalstva na domnevne proiranske oborožene skupine v Siriji je bilo ubitih najmanj 19 ljudi, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice.

Ameriška vojska je dodatne letalske napade v odgovor na raketne napade na ameriške položaje blizu nahajališča zemeljskega plina Conoco izvedla tudi sinoči.

V prvem valu ameriških napadov je tako po podatkih observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji umrlo 16 proiranskih borcev ter trije sirski vojaki. Enajst ubitih borcev je imelo sirsko državljanstvo.

Predsednik ZDA Joe Biden je sicer po prvih letalskih napadih zagotovil, da si ZDA ne želijo spopada z Iranom, a da bodo pripravljeni s silo braniti svoje ljudi.

Si želijo ZDA zdaj zanetiti še vojno z Iranom? Spopadi v Siriji so ponovno bolj intenzivni.

Ruski napad v Bahmutu zastal, po britanski oceni Ukrajinci “stabilizirajo” fronto

Ruski napad na vzhodnoukrajinsko mesto Bakhmut je zastal, ukrajinski branilci pa so zasedli svoje nove obrambne položaje, poročata britansko obrambno ministrstvo in poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni.

Ministrstvo za obrambo je v svojem dnevnem poročilu o vojni v Ukrajini zapisalo, da je ruski poskus zavzetja Bakhmuta zastal zaradi “ekstremne izčrpanosti” ruskih sil, ki so jo morda zaostrili notranji konflikti med rusko redno vojsko in skupino plačancev Wagner, katere sile imajo sedež na območju.

Rusija zdaj osredotoča svoje sile proti nekoliko južnejšemu mestu Avdiivka in proti frontni črti pri Kremini in Svatovu severno od Bakhmuta, piše v poročilu. To po britanski oceni nakazuje, da se Rusi vračajo v bolj obrambni položaj po neuspehu svojih ofenzivnih prizadevanj, ki so se začela januarja, še prenaša večina pro-zahodnih svetovnih medijev.

Navedeno je tudi popolnoma v skladu z oceno Zalužnega.

“Zahvaljujoč ogromnim naporom obrambnih sil se razmere stabilizirajo,” je Zalužni zapisal svojem Facebook profilu po telefonskem pogovoru z britanskim kolegom Tonyjem Radakinom, ki se je odvil pozno sinoči.

Kljub temu območje okoli Bahmuta ostaja eno najtežjih na več tisoč kilometrov dolgem bojišču, tudi britansko obrambno ministrstvo pa je opozorilo, da je Ukrajina v tamkajšnjih bojih utrpela velike izgube.

(mbo)

Komentiraj