Agrarni ekonomist Črtomir Rozman: Zahteve kmetov upravičene. Pri oddajanju zbirnih vlog za kmetijske subvencije letos številne novosti

Zahteve, ki so jih kmetje predstavili ob petkovem protestu, so po besedah agrarnega ekonomista in rednega profesorja s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru Črtomirja Rozmana upravičene in tudi razmeroma dobro utemeljene

Profesor Rozman meni, da so morda v nekaterih segmentih celo preveč splošne in premalo ostre.

V povezavi z okoljskimi zahtevami je med drugim dejal, da je ekstenzifikacija v nasprotju s cilji doseganja prehranske varnosti. Opozoril je tudi na številna tveganja v kmetijstvu, pa tudi na upad zanimanja za izobraževanje v tej panogi.

Po njegovem bi si bilo smiselno prizadevati še za odpravo oz. zmanjšanje birokratizacije predvsem na področju dopolnilnih dejavnosti.

Stanje v kmetijstvu je po njegovih besedah na nek način resno, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Stroka meni, da so zahteve kmetov v nekaterih segmentih morda celo preveč splošne in premalo ostre.

Pri oddajanju zbirnih vlog za kmetijske subvencije letos številne novosti

Predstavniki ministrstva in Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so predstavili številne novosti, ki čakajo kmete pri oddajanju letošnjih zbirnih vlog za subvencije.

Kampanja oddaje se začenja v petek, trajala pa bo vse do 10. julija. Za daljši rok so se na agenciji odločili zaradi kompleksnosti izpolnjevanja vlog.

Po besedah generalnega direktorja agencije Mirana Miheliča so za letošnjo kampanjo značilne velike vsebinske spremembe, ki jih je prinesel nov strateški načrt skupne kmetijske politike, in tudi nadgradnja informacijskega sistema.

V praksi bo letos dokončno zaživela tudi aplikacija za spremljanje kmetijskih površin Sopotnik s pomočjo satelitskih posnetkov, še prenaša STA.

Skupni obseg sredstev za leto 2023 znaša približno 236 milijonov evrov, od tega je za neposredne podpore namenjenih dobrih 131 milijonov evrov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: