Bencin in dizel na Hrvaškem cenejša, v Sloveniji dizel cenejši, cena bencina pa nespremenjena. Vlada v spremembo uredbe o trošarinah za energente in električno energijo

Cene pogonskih goriv na Hrvaškem so se ob polnoči malenkost znižale, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Liter bencina bo cenejši za en cent in bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju stal 1,39 evra, liter dizla bo z 1,34 evra cenejši za šest centov.

Če ne bi bilo vladnih ukrepov in bi trgovci maloprodajne cene lahko oblikovali prosto, bi cena bencina od danes znašala 1,62 evra na liter, cena dizla pa 1,57 evra na liter, je po včerajšnji seji sporočila hrvaška vlada.

Med ukrepi, ki jih je za zajezitev cen pogonskih goriv sprejela hrvaška vlada, so nižje trošarine na energente in električno energijo ter znižanje trgovske marže.

Trošarine na bencin znašajo 406 evrov na tisoč litrov, na dizel 353 evrov na tisoč litrov, trgovska marža pa je omejena na deset centov za liter bencina in dizla.

Cena bencina v Sloveniji ostaja nespremenjena

Cena dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se je opolnoči znižala za 5,5 centa na 1,449 evra za liter.

Cena 95-oktanskega bencina je ostala pri 1,374 evra za liter, kurilno olje pa se je pocenilo za 5,4 centa na 1,043 evra.

Nove cene veljajo v prihodnjem 14-dnevnem obdobju, to je do vključno 11. aprila.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestah in hitrih cestah se oblikujejo prosto, še prenaša STA.

Vlada po lastnih zagotovilih razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja.

Vlada v spremembo uredbe o trošarinah za energente in električno energijo

Je pa vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembo Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, s katero spreminja trošarino za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje – KOEL).

Višino trošarine na omenjene energente je vlada prilagodila tako, da se bosta končni maloprodajni ceni za plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje – KOEL) znižali, končna maloprodajna cena neosvinčenega bencina pa se za potrošnike ne bo spremenila.

Trošarina za neosvinčeni bencin se z 0,379 evra na liter spreminja na 0,388 evra na liter, za plinsko olje za pogon (dizel) z 0,406 evra na liter na 0,423 evra na liter in za plinsko olje za ogrevanje (KOEL) z 0,122 evra na liter na 0,127 evra na liter.

Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javno finančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun.

Pri slednjem je namreč pomembno, da se na srednji rok in postopno, brez da bi to čutili potrošniki, ponovno uvede okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije, je na vladni spletni strani še sporočilo Ministrstvo za finance.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: