Rezultat najbrž zaigranega spora znotraj vladajoče koalicije: DZ s 45 glasovi za in 31 proti podprl novelo zakona o tujcih. Sledi referendum?

(novica s komentarjem)

Poslanci DZ so z 45 glasovi za in 31 glasovi proti podprli novelo zakona o tujcih, ki ohranja pogoj znanja slovenskega jezika na stopnji A1 za družine tujcev.

Novela odpravlja administrativne ovire pri zaposlovanju tujcev in omogoča hitrejše vodenje postopkov izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi, so sporočili z vlade.

Zavrnili so dopolnila Levice, da bi se člen, ki uvaja pogoj znanja slovenskega jezika na stopnji A1 za pridobitev dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine v celoti črtal in dopolnilo, ki bi rok za pridobitev pravice za združitev z družino iz dveh let skrajšal na eno leto in ga tako uskladil z direktivo Evropskega sveta.

Poslanska skupina koalicijske Levice je v skladu z napovedjo glasovala proti noveli zakona, za kar se zdi, da je bil del koalicijske farse, katere namen je uresničiti zahteve domačih, predvsem gradbinskih, tajkunov na eni strani in globalističnih washingtonsko-bruseljskih elit na drugi strani (op.ur.).

Poslanci so zavrnili tudi vsa predlagana dopolnila stranke SDS, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vladajoča koalicija, predvsem Levica, ki se je komaj prebila preko parlamentarnega praga, nadaljuje s svojo razgradnjo nacionalne kulture in identitete po napotkih globalističnih gospodarjev.

Meščeva propaganda in skrajni levičarji kot propagandistično orožje tajkunske tranzicijske “levice”

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na čelu katerega je voda, koordinator, kar-koli-že Levice Luka Mesec je na vladni spletni strani objavilo utemeljitev potrebnosti sprejetja omenjene novele.

Tako v objavi, naslovljeni z “S spremembo zakona do hitrejšega zaposlovanja tujcev”, navajajo, da je cilj sprememb zakona o zaposlovanju in delu tujcev poenostavitev postopkov, nikakor pa to ne pomeni manjše pravne varnosti tujih delavcev.

Cilj ministrstva za delo ni zgolj zagotoviti zadostnega števila delavk in delavcev, temveč poskrbeti za ustrezne delovne pogoje ter pošteno plačilo, zatrjujejo. Ko človek ob tem pomisli na domače upokojence, socialno ogrožene Slovence in druge Slovane, ki jih omenjeno ministrstvo v njihovi bedi enači s saj-vemo-kom, človeka sili na jok, ko pomisli na domače izdajalce, ki se ob tem skrivajo za izročilom partizanstva in narodno-osvobodilnega boja. Globalistični lakaji, čisto nič več.

Nazaj k objavi! Z uveljavitvijo novele zakona bo tujec v času veljavnosti enotnega dovoljenja lahko zamenjal delodajalca in delovno mesto, ali se zaposlil pri več delodajalcih le na podlagi soglasja Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), torej brez odločbe upravne enote.

Za tujce, za katere bodo delodajalci, ki svojo dejavnost izvajajo na področjih državnega oziroma javnega sektorja, se določbe zakona novele zakona ne bodo uporabljale. V državnem oziroma javnem sektorju, predvsem na področju zdravstva in socialnih storitev (zdravstveni domovi, domovi za starejše, varstveno delovni centri in socialnovarstveni zavodi za usposabljanje, v javnih zavodih, ki izvajajo socialnovarstveno storitev pomoč družini na domu ter v javnih socialnovarstvenih zavodih, ki izvajajo socialnovarstvene storitve) je veliko pomanjkanje ustreznega kadra, trdijo pri ministrstvu.

Postopki na ZRSZ so zahtevni zaradi ugotavljanja izobrazbe, jezikovnega znanja in usposobljenosti tujcev, zato se za tujce, ki se bodo zaposlovali v državnem oziroma javnem sektorju novela zakona ne uporablja, kar pomeni, da ZRSZ ne bo dajal soglasij k zaposlitvam v javnem sektorju.

Prosilci za azil, ki imajo na podlagi zakona, ki ureja mednarodno zaščito pravico do dostopa na trg dela, bodo lahko pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela uveljavljali že po treh mesecih statusa prosilca za azil. Po do sedaj veljavnem zakonu o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev imajo prost dostop na trg dela po devetih mesecih statusa prosilca za azil.

Določa se nov rok za nastop dela, ko tujec, v času veljavnosti enotnega dovoljenja, zamenja delodajalca ali se zaposli pri dveh ali več delodajalcih na podlagi novega soglasja Zavoda RS za zaposlovanje, torej brez pisne odobritve upravne enote, še navajajo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: