Ruske enote prodrle globoko v Bahmut, nemški tanki Leopard že v Ukrajini

Po zadnjih, sicer še nepotrjenih vesteh, tudi Bolgarija zavrača pošiljanje orožja Ukrajini in se tako pridružuje nevtralnemu stališču Madžarske in Avstrije

Stadion Avangard v Bakhmutu je najverjetneje pod ruskim nadzorom, saj so bili na tej točki geolokacijsko zabeleženi neposredni spopadi, ki pa so se medtem premaknili že 200 m za stadion v smeri še ožjega sedišča mesta. Od slednjega so tako ruske sile oddaljene nekaj več kot kilometer.

PMC Wagner še naprej potiska ukrajinsko vojsko v smeri Industrijske šole Bakhmut, razdalja med Wagnerjevim severnim in južnim sektorjem/prodorom v Bahmutu (črne puščice na zemljevidu spodaj) pa naj bi bila približno 1,5 km.

Spletni poznavalci dogajanja zdaj menijo, da se bo AFU morala umakniti čez železniško progo (modra črta), če se želi izogniti še večjim izgubam, kapitulacija mesta pa, da je neizbežna.

Denis Pušilin, vodja samooklicane Ljudske republike Doneck, je med gostovanjem v oddaji voditelja Vladimirja Solovjova komentiral razmere v Bahmutu, poročanje ruske državne tiskovne agencije Tass prenašajo svetovni mediji.

“Wagnerjeve sile so ustvarile nevzdržne razmere za sovražnika, ki skuša previdno dovažati bojno tehniko, rezerve in izvleči ranjence; vse to je za sovražnika izjemno težko, saj so trenutno vse ceste v dosegu wagnerjevcev,” je dejal Pušilin.

“Kar zadeva samo mesto, je bilo tukaj pomembno očistiti industrijsko cono v tovarni AZOM. Tam zdaj čistimo zaostale militante, a to so posamezne skupine,” je dodal. Ruski državni mediji so pred tem poročali, da so Wagnerjeve sile prevzele popoln nadzor nad metalurško tovarno AZOM na severu mesta.

Da se fronta premika naprej proti zahodu pokrajine Doneck priča tudi sinočnje poročilo ukrajinskih oblasti. Te so sporočile, da je sinočnji ruski raketni napad poškodoval vrtec in šolo v mestu Kramatorsk, ki je ob Slavjansku najverjetneje naslednji ruski cilj v omenjeni pokrajini. Mestni svet Kramatorska je na spletnem družbenem omrežju Telegram potrdil, da ni poročil o žrtvah.

Navedli so, da je bilo v napadu poškodovanih šest hiš in en nestanovanjski objekt. Napad na Kramatorsk je sledil včerajšnjemu napadu na bližnji Slavjansk, v katerem sta bili ubiti najmanj dve osebi.

Bahmut je najbrž pred padcem: ruske enote, ki prodirajo v mesto iz različnih smeri,
so medsebojno oddaljene le še poldrugi kilometer.

Scholz potrdil, da so Ukrajini dobavili 18 leopardov

Nemški kancler Olaf Scholz je danes potrdil, da je Ukrajina od Nemčije prejela 18 sodobnih bojnih tankov leopard 2A6 za obrambo pred rusko agresijo.

Poleg tankov je Nemčija Ukrajini dobavila tudi strelivo in rezervne dele, poskrbela pa je tudi za usposabljanje ukrajinskih vojakov na omenjenih tankih, so pojasnili v Berlinu.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je ob tem izrazil prepričanje, da bodo tanki leopard pomembno prispevali na bojišču pri soočanju z rusko agresijo.

Že pred tem je v Ukrajino prispelo tudi 40 nemških pehotnih bojnih vozil tipa marder. Po navedbah obrambnega ministrstva v Berlinu bo naslednji korak dobava starejših bojnih tankov leopard 1A5.

Do poletja naj bi jih zagotovili 25, do konca leta pa okoli 80, zaključuje Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: