Mladim za odkrivanje Alp na voljo 150 vozovnic; za izboljšanje in pospešitev železniških prevozov tudi Slovenija in Srbija

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek danes na delovnem obisku gosti srbskega ministra za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Gorana Vesića.

Ministra sta se najprej srečala na Bledu, nadaljujeta pa s sestankom z vodstvom Slovenskih železnic v Ljubljani. Kot sta povedala po pogovorih na Bledu, sta Slovenija in Srbija prijateljski državi, med katerima ni odprtih oziroma nerešenih vprašanj, je pa možno izboljšati sodelovanje na področju železniških prevozov.

Ministra sta sklenila, da bodo preverili, kako bi lahko ponovno vzpostavili nočni vlak iz Ljubljane preko Zagreba v Beograd. Srbski minister je zadovoljen s skupno ugotovitvijo, da se Slovenija in Srbija strinjata, da je pri razvoju prometa treba dati poudarek železniškemu prometu, ki je bolj ekološki in hitrejši ter ga podpira tudi EU. Poudaril je, da je za Srbijo ključnega pomena, da se poveže z Evropo po koridorjih, ki prečijo Slovenijo.

Hkrati ju zanima, kako bi lahko na področju železnic poglobili sodelovanje med Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Srbijo in Slovenijo ter tako pospešili železniške prevoze.

Zato bosta predlagala ustanovitev skupnega delovnega telesa vseh petih držav, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Mladim za odkrivanje Alp na voljo 150 brezplačnih vozovnic

Mladim, starim med 18 in 27 let, bodo v okviru projekta Yoalin tudi letos razdelili 150 vozovnic za potovanje po Alpah z vlakom in avtobusom.

Mladi, ki želijo odkrivati Alpe na podnebju prijazen način, lahko prijave do 26. maja oddajo na spletni strani www.yoalin.org, žirija, sestavljena iz nekdanjih popotnikov, pa bo izbrala 150 novih.

Konec junija jih bodo povabili na uradni predstavitveni dogodek v Bohinju, kjer bodo lahko spoznali druge potnike in ambasadorje ter skupaj načrtovali potovanja.

Mladinski svetovalni svet Cipre in Cipra International se kot nosilca projekta Yoalin zavzemata za podnebju prijaznejša, ozaveščena in cenovno dostopnejša potovanja v Alpah, še prenaša STA.

Projekt finančno podpirajo pogodbenice Alpske konvencije Avstrija, Lihtenštajn, Švica in Slovenija.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: