Na RTV Slovenija v torek celodnevna stavka, na ustavno sodišče predlog za izločitev sodnika Jakliča iz ustavne presoje novele zakona o RTVS

Državni zbor (DZ) je na ustavno sodišče podal predlog za izločitev sodnika Klemna Jakliča iz ustavne presoje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Jaklič je namreč v referendumski kampanji leta 2005 zagovarjal zakonske rešitve, ki jih zakon, ki je predmet ustavnopravne presoje, spreminja, zato se poraja dvom v njegovo nepristranskost, piše v predlogu.

Pod slednjega se je podpisala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, med drugim pa v predlogu izpostavljajo, da so Jakličeva zavzemanja v takratni referendumski kampanji daleč presegla načeloma dovoljeno dejavnost sodnikov, zato DZ kot stranka v postopku upravičeno dvomi v njegovo neodvisnost.

Minuli teden je sicer ustavno sodišče prejelo predlog za izločitev sodnice Neže Kogovšek Šalamon, že pred tem pa se je iz odločanja izločil ustavni sodnik Rok Čeferin.

Vsebine programov na RTV SLO bodo v torek zaradi stavke okrnjene

Novinarski sindikati Radiotelevizije Slovenija zaostrujejo stavkovne aktivnosti, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ker jim na današnjih pogajanjih s predstavniki delodajalcev ni uspelo zbližati stališč, bodo v torek izvedli napovedano stavko novinarjev RTV. Ta bo potekala na način prekinitve dela, na Radioteleviziji Slovenija pa bo trajala v torek od polnoči do polnoči.

Vsebine na programih RTV bodo zato okrnjene oziroma prilagojene, je generalno vodstvo stavkovnega odbora KNS izpostavilo v današnjem sporočilu za javnost. Ob tem dodajajo, da so stavkajoči z vodstvom RTV podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa.

Del stavkovnih aktivnosti bo tudi novinarska konferenca ter zbor zainteresirane javnosti pred stavbo Radiotelevizije Slovenija med 17. in 20. uro.

Kot še izpostavljajo, se intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma nadaljujejo, zaključujejo pri STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: