Pirati začeli zbirati podpise za vložitev zakonskega predloga omejitve županskih mandatov. Zanimivost ali presedan: v neki nemški občini za župana izvolili 29-letnega begunca iz Sirije!?

Piratska stranka je danes začela zbirati podpise za vložitev predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata.

Z njimi želijo po njihovih navedbah preprečiti zaporedno veriženje mandatov, za zbiranje 5000 podpisov pa imajo čas do 1. junija.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je za začetek zbiranja podpisov volivcev za vložitev predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah določila današnji dan, 3. april, so slovenski mediji poročali konec marca.

Več zaporednih županskih mandatov se je po oceni Piratske stranke namreč izkazalo kot problematično, ker se zakonodajna in izvršna oblast na lokalni ravni ne ločujeta, mestni oziroma občinski svet pa je praviloma podaljšek župana, je ob začetku zbiranja podpisov dejal sekretar stranke Jasmin Feratović.

Po njegovih besedah želijo s tem spodbuditi tudi alternativo in več konkurence na lokalni ravni, da se bodo za kandidaturo odločali tudi tisti, ki bi sicer kandidirali, pa se zaradi moči lokalnih šerifov za to ne odločijo.

V nemški občini za župana izvolili 29-letnega begunca iz Sirije

Prebivalci občine Ostelsheim, ki šteje zgolj 2500 prebivalcev, nahaja pa se v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg, so včeraj za novega župana izvolili 29-letnega sirskega begunca, so sporočili iz občine.

Kot prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), je dobil 55,41 odstotka glasov, DPA in druge svetovne tiskovne agencije pa ne poročajo, kolikšen je delež tujega prebivalstva in kakšno vlogo je imel slednji pri izbiri.

Rijan Alšebl, ki je leta 2015 pobegnil iz Sirije, je za župana občine Ostelsheim kandidiral kot nestrankarski kandidat, sicer pa je član stranke Zelenih. Svoje izkušnje v volilni kampanji je opisal kot ‘večinoma pozitivne’.

Alšebl je pri 21 letih pobegnil iz domačega mesta Sveida na jugu Sirije. Zdaj že sedem let dela v upravi mestne hiše bližnje občine Althengstett. Kot župan se namerava preseliti v Ostelsheim.

Na nedeljskih volitvah sta se za mesto župana poleg njega potegovala še dva nestrankarska kandidata, Marco Strauss in Mathias Fey, še prenašajo svetovni mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: