Promet: Bruselj odobril subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije; Parižani na referendumu izglasovali prepoved izposoje električnih skirojev

Bruselj je prižgal zeleno luč programu subvencioniranja letalskih povezav, s katerim želi slovenska vlada izboljšati povezljivost Slovenije, so za STA potrdili na infrastrukturnem ministrstvu.

Za tri leta je na voljo skupno 16,8 milijona evrov, razpis pa bodo objavili v najkrajšem možnem času.

Program sta pripravili ministrstvi za infrastrukturo in za gospodarstvo. Predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih v Sloveniji za prevoznike, ki bodo vzpostavili lete na razpisanih povezavah.

Po programu bo na prvem prednostnem seznamu skupno 10 prog, in sicer štiri za lete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin -, ter šest za lete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, Koebenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki, še poroča STA.

Da je vlada na današnji dopisni seji sprejela sklep, da se evidenčni projekt ‘Večja letalska povezljivost Slovenije’ uvrsti v veljavni Načrt razvojnih programov 2023-2026, je slednja sporočila na svoji spletni strani.

S ciljem izboljšanja ravni letalske povezljivosti Slovenije je bil letos sprejet Zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki daje podlago za dodelitev državne pomoči letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih neposrednih letalskih prog.

Pomoč se bo dodelila v obliki subvencij v višini 50 % letaliških pristojbin v zvezi z novo letalsko progo v postopku javnega razpisa za večjo letalsko povezljivost, na katerega se bodo lahko prijavili zainteresirani letalski prevozniki.

Pomoč se bo začela izvajati po pridobitvi pozitivne odločitve Evropske komisije, da je shema pomoči, določena z zakonom, združljiva z notranjim trgom Evropske unije.

Letalskim prevoznikom, za katere bo v postopku dodelitve pomoči ugotovljeno, da so do nje upravičeni, bodo subvencije izplačane po ugotovitvi utemeljenosti in višine pomoči na podlagi oddanih trimesečnih poročilih o opravljenih letih in prepeljanih potnikih.

Skupni predvideni znesek proračunskih sredstev, kot že omenjeno, znaša slabih 17 milijonov evrov, in sicer 5,6 milijona evrov letno. Obdobje financiranja letalskih linij bo trajalo do 31. 12. 2025.

Parižani na referendumu izglasovali prepoved izposoje električnih skirojev

Parižani so se na včerajšnjem referendumu prepričljivo zavzeli za prepoved izposoje električnih skirojev.

Na javnem posvetovanju, ki ga je organizirala županja Pariza Anne Hidalgo, so se morali prebivalci mesta izreči za ali proti, pri čemer je bilo skoraj 90 odstotkov glasov proti, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Rezultat referenduma pomeni, da bo Pariz, ki je nekoč veljal za pionirja pri sprejemanju storitev električnih skirojev, postalo edina večja evropska prestolnica, ki bo prepovedala te široko razširjene naprave, rezervirane prek aplikacij, kot je Lime, navaja AFP.

Ponudniki najemniških električnih skirojev trdijo, da so neupravičeno izpostavljeni kot odgovorni za pogosto kaotično naravo pariških ulic.

Izid referenduma ne bo vplival na električne skiroje v zasebni lasti, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: