Zdravstvo: Direktor ZD Velenje za sporazumno prekinitev sodelovanja; Glas ljudstva in očitki ministrstvu; osnutek zakona o ZZZS in upravljanje zdravstvene blagajne

Direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik je za STA pisno potrdil, da je svetu zdravstvenega doma predlagal sporazumno prekinitev sodelovanja oz. sporazumni odhod z mesta direktorja.

A dodaja, da predlog ni posledica dogodka iz prejšnjega tedna ter da je posledica razhajanj med njim in županom občine Velenje Petrom Dermolom o razvoju in prihodnosti zdravstva v Velenju.

Velenjski zdravstveni dom se je prejšnji teden znašel v središču javne pozornosti, potem ko je regijski časnik Večer poročal, da je v sredo zjutraj na poti v zdravstveni dom umrl 74-letni občan, ki se je tja po pomoč zaradi hudih bolečin drugič v manj kot dveh urah odpeljal sam z avtomobilom, a drugič do zdravstvenega doma ni prišel, saj je na poti umrl.

V zvezi z dogodkom naj bi bili danes znani zaključki notranjega nadzora, uveden pa bo tudi zunanji nadzor, še navaja domača tiskovna agencija.

Glas ljudstva ministrstvu očita prikrivanje neuspeha intervencijskega zakona za stabilizacijo zdravstva

(Domnevna, op.ur.) civilna iniciativa Glas ljudstva ministrstvu za zdravje Danijelu Bešič Loredanu očita prikrivanje neuspeha intervencijskega zakona o nujnih ukrepih za stabilizacijo zdravstva.

Po njihovi oceni ni dosegel svojega namena, saj so se čakalne vrst podaljšale, število prvih pregledov in posegov v javnih zavodih pa se je zmanjšalo.

V petek, ob svetovnem dnevu zdravja, bo iniciativa Glas ljudstva organizirala pohod za zdravje, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob 18.00 se bodo (zainteresirani) zbrali pred ministrstvom za zdravje, nato se bodo podali po ljubljanskih ulicah, ob koncu pa pripravljajo javno tribuno. Z javnostjo bodo razpravljali o paketu treh predlogov zakonov, ki so jih pripravili v iniciativi in bo po njihovi oceni ustavil rušitev javnega zdravstva.

Osnutek zakona o ZZZS posega v upravljanje zdravstvene blagajne

Ekonomsko-socialni svet bo na izredni seji jutri obravnaval osnutek zakona za strukturno prenovo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki med drugim predvideva več sprememb pri upravljanju zdravstvene blagajne.

Zmanjšali bi število članov skupščine, namesto generalnega direktorja pa bi bila poslovodni organ zavoda tričlanska uprava, je razvidno iz osnutka zakona.

Kot je še razvidno iz osnutka, bi zakon za predsednika uprave zahteval najmanj 15 let delovnih izkušenj, od tega najmanj pet let delovnih izkušenj na področju menedžmenta v zdravstvu. Posameznik bi za predsednika uprave lahko bil imenovan največ dvakrat.

Predlog osnutka ZZZS ob tem nalaga, naj aktivneje kupuje zdravstvene storitve od izvajalcev zdravstvenih storitev in aktivno nadzira njihovo izvajanje.

Zakon bi se glede na osnutek začel uporabljati 1. septembra 2023, zaključujejo pri STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: