Državni svet na izredni seji o vetu na novelo zakona o tujcih, objavljen Zakon o čezmejnem izvajanju storitev

Državni svet bo na izredni seji odločal o predlogu za odložilni veto na novelo zakona o tujcih. Za predlagatelje veta, skupino svetnikov s prvopodpisanim Andrejem Poglajnom, je spornih več zakonskih rešitev.

Kot so med drugim zapisali, se jim zdi ukinitev periodičnega preverjanja pogoja zadostnega vira preživljanja neutemeljena. Prepričani so, da je omenjeno preverjanje treba ohraniti z namenom preprečevanje zlorabe pravic iz sistema socialnega zavarovanja.

Poudarjajo tudi, da spremenjeni pogoji znanja slovenskega jezika za tujce prinašajo odložitev znanja slovenskega jezika za tujce na stopnji A1, kar po njihovem mnenju ne omogoča integracije tujcev.

Če bo DS veto danes podprl, bo za vnovično potrditev zakona v DZ potrebnih 46 poslanskih glasov. Konec marca je bila novela sprejeta s 45 glasovi za in 31 glasovi proti, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V Uradnem listu Republike Slovenije včeraj objavljen novi Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je zakon pripravilo s ciljem celovite obravnave položaja napotenih delavcev pri opravljanju čezmejnih storitev, ki jih za svoje naročnike v drugih državah članicah EU zagotavljajo slovenska podjetja in samostojne osebe, nosilci gospodarske dejavnosti.

ZČmIS-1 je bil sprejet marca 2023, navajajo, temeljni cilj in namen zakona pa je zagotovitev ustreznega prenosa direktiv EU v nacionalno zakonodajo z vidika reguliranja in urejanja delovnopravnega statusa vseh napotenih delavcev, kot so določeni z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1). 

Prvič po vstopu v Evropsko unijo (EU) je Slovenija pristopila k sistemski ureditvi čezmejnega poslovanja vseh slovenskih poslovnih subjektov, ki svojo registrirano dejavnost opravljajo s svojimi zaposlenimi delavci. Z zakonom se zagotavlja enaka obravnava napotenega delavca glede na samo naravo izvajanja dela (začasno ali občasno oziroma stalno, zaporedoma), določa varovalke za učinkovito preprečevanje kršitev in zlorab delovnopravne zakonodaje ter vzpostavlja orodja za učinkovito izvajanje nadzora nad spoštovanjem pravil čezmejnega izvajanja storitev tako z vidika delovnopravne zakonodaje kot tudi zagotavljanje ustrezne socialne varnosti napotenih delavcev.

ZČmIS-1 prenaša Direktivo (EU) 2020/1057 v zvezi s posebnimi pravili za napotitev voznikov v sektorju cestnega prometa. V zakonu smo v zvezi s tem definirali določene nove pojme, ki opredeljujejo različne vrste prevozov, opredeljene v predpisih EU. Določeni so pogoji čezmejnega izvajanja storitev na področju mednarodnega prevoza, obveznosti delodajalcev in samozaposlenih oseb, nosilcev samostojne gospodarske dejavnosti, na področju spoštovanja pravil čezmejnega napotovanja delavcev ter določene sankcije za kršitev teh pravil.

Drugi element sprememb ZČmIS-1 predstavlja regulacija postopka izdaje potrdila A1 za zaposlene in samozaposlene osebe, ki svojo zaposlitveno ali samozaposlitveno dejavnost opravljajo v najmanj dveh državah članicah EU.

Regulacija je potrebna, saj je nujno treba zagotoviti enako obravnavo vseh slovenskih poslovnih subjektov, ki čezmejno poslujejo oziroma izvajajo svojo registrirano dejavnost s svojimi delavci ali kot samostojni posamezniki, nosilci gospodarske dejavnosti. Na novo se določa skupne, nacionalne, pogoje za čezmejno izvajanje storitev za vsa slovenska podjetja, ki imajo sedež v Republiki Sloveniji ne glede na to, ali čezmejno storitev opravljajo začasno in občasno ali pa svojo dejavnost opravljajo v daljšem časovnem obdobju, v najmanj dveh državah članicah. 

Z namenom izvajanja ZČmIS-1 se vzpostavlja evidenca o nadzorih na cesti nad tujimi delodajalci oziroma samozaposlenimi osebami na področju mednarodnega prevoza, opravljenimi na podlagi tega zakona. Določbo v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki je do zdaj omogočala znižanje davčne osnove za plačilo prispevkov za določene napotene delavce na zakonski minimum, pa ZČmIS-1 črta. Ta določba začne veljati z letom 2024, na vladnih spletnih straneh še sporoča omenjeno ministrstvo. 

Zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, z določbami, ki se začnejo uporabljati 1. januarja 2024 pa se lahko seznanite s klikom na sledečo povezavo: https://www.gov.si/novice/2023-04-03-objavljen-zakon-o-cezmejnem-izvajanju-storitev/ .

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: