Novinarji RTV s celodnevno prekinitvijo dela zaostrujejo stavkovne aktivnosti in znova opozarjajo na nerazumevanje vodstva, ministrica Vrečko pozvala vodstvo RTV Slovenija k odstopu

Novinarski sindikati Radiotelevizije Slovenija s 24-urno prekinitvijo dela zaostrujejo stavkovne aktivnosti, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), prenašajo pa malodane vsi slovenski mediji.

Pogajanja z vodstvom namreč do sedaj niso prinesla napredka, poglablja se pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine ter netransparentno kadrovanje.

Javni medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, vedno bolj je ogrožen javni interes, opozarjajo v novinarskih sindikatih.

Vsebine RTV bodo tako danes okrnjene oziroma prilagojene, stavkajoči pa so z vodstvom podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa.

Del stavkovnih aktivnosti bosta tudi novinarski konferenci ter zbor zainteresirane javnosti pred stavbo RTV, in sicer med 11.55 in 12.55 ter med 17. in 20. uro.

Stavkajoči na RTV znova opozarjajo na nerazumevanje vodstva

Del zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija torej danes stavka s prekinitvijo dela, a na delovnih mestih. Kot so na najavljeni novinarski konferenci pred RTV dejale članice stavkovnega odbora, vodstvo tudi po devetnajstih sestankih ne razume ali noče razumeti stavkovnih zahtev.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV po besedah govork pričakuje izpolnitev stavkovnih zahtev, predvsem pa novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV, vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko.

Stavkovne aktivnosti so po njihovih navedbah zaostrili tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili njihova opozorila, da vodstvo RTV deluje nezakonito in neprofesionalno.

Ministrica Vrečko pozvala vodstvo RTV Slovenija k odstopu

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob današnji zaostritvi stavkovnih dejavnosti na RTV Slovenija ocenila, da to dejanje priča o resnosti razmer v nacionalni medijski hiši.

Kot je izpostavila, zaposleni na RTV in strokovna javnost že več kot leto dni opozarjajo na kršitve novinarskih in profesionalnih standardov, etike, pritiske, grožnje in discipliniranje novinarjev ter urednikov. RTV Slovenija pa na ta način ne more opravljati svojega poslanstva, je dejala v izjavi in vodstvo hiše pozvala k odstopu.

Obenem je še spomnila, da je usoda RTV trenutno odvisna od odločitve ustavnega sodišča.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: