Rusija potrdila dobavo raketnega sistema iskander Belorusiji, hkrati osumljenko za bombni napad v Sankt Peterburgu obtožila terorizma

Ruski tožilci so 26-letno Darjo Trepovo danes obtožili terorizma za nedeljsko eksplozijo v baru v Sankt Peterburgu, v kateri je bil ubit znan ruski vojaški bloger in zagovornik ruske invazije v Ukrajini Vladlen Tatarski.

Preiskovalna komisija za huda kazniva dejanja je sporočila, da je Trepovo obtožila “terorističnega dejanja organizirane skupine, ki je povzročilo namerno smrt”.

Za obtožbo je zagrožena najvišja možna zaporna kazen 20 let. Trepovo so iz Sankt Peterburga premestili v Moskvo, kjer naj bi tožilci danes od okrožnega sodišča Basmani zahtevali, naj zanjo odredi pripor.

Trepova je osumljena, da je Tatarskemu v kavarni izročila kip, ki je kmalu za tem eksplodiral. V eksploziji je bilo po podatkih ruskega ministrstva za zdravje ranjenih še 40 ljudi, 25 pa jih je bilo danes zjutraj še vedno v bolnišnici.

Vladlen Tatarski, ruski vojaški bloger.
(Foto: Twitter)

Rusija potrdila dobavo raketnega sistema iskander Belorusiji

Rusija je danes potrdila, da je Belorusiji dobavila raketni sistem iskander, ki lahko nosi tudi jedrske konice.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je pri tem poudaril, da se je v Rusiji začelo usposabljanje beloruskih vojakov za uporabo tega sistema. To so potrdili tudi v Minsku.

Iz beloruskega obrambnega ministrstva so namreč sporočili, da bo usposabljanje vojakov osredotočeno na praktična znanja pri pripravi raket tipa iskander-M ter da bodo podrobno preučili vzdrževanje in uporabo taktičnega jedrskega orožja tega raketnega sistema.

Dodali so, da bodo vojaki usposabljanje opravili v vadišču ruske vojske, niso pa pojasnili, koliko časa bo trajalo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marca napovedal namestitev jedrskega orožja na ozemlju Belorusije, kar je vzbudilo zaskrbljenost Kijeva in Zahoda zaradi možnosti jedrske vojne.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: