Ruska komisarka za otroke zavrača obtožbe Mednarodnega kazenskega sodišča za vojne zločine

Ruski komisarka za pravice otrok, ki jo je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom obtožilo vojnih zločinov v Ukrajini, je danes dejala, da so trditve ICC lažne in nejasne.

Mednarodno kazensko sodišče s sedežem v Haagu je 17. marca izdalo nalog za aretacijo Putina in Marije Lvovo-Belove, ruske komisarke za pravice otrok, zaradi vojnega zločina nezakonitega izgona otrok z ozemlja Ukrajine, ki so ga zasedle ruske sile.

Mednarodno kazensko sodišče je takrat sporočilo, da ima informacije, da je bilo na območjih Ukrajine, ki si jih lasti Rusija, odvzetih na stotine otrok iz sirotišnic in otroških domov. Nekateri od teh otrok so bili po navedbah ICC dani v posvojitev v Rusiji.

Lvova-Belova je na tiskovni konferenci v Moskvi povedala, da je bilo vedno zaprošeno za soglasje staršev otrok in da je komisija vedno delovala v najboljšem interesu otroka.

Če pride do konkretnih težav pri določenih družinah, je po njenih besedah ​​pripravljena pomagati pri njihovem reševanju.

“Predsedniški komisarki za otrokove pravice ni jasno, iz česa točno so sestavljene obtožbe Mednarodnega kazenskega sodišča in na čem temeljijo,” je komisija, ki ji predseduje, sporočila v ločeni izjavi.

Zanimivo, da se ICC delovanje enot zloglasnega paravojaške organizacije Bataljon AZOV ne zdi sporno.

“Uporaba besedila ‘nezakonita deportacija prebivalstva (otrok)’ v uradni izjavi ICC povzroča zmedo,” je navedeno. Dodala je, da od Mednarodnega kazenskega sodišča, katerega pristojnosti Rusija ne priznava, niso prejeli nobene dokumentacije o primeru.

Po navedbah omenjene komisije sta uporiški ukrajinski regiji Doneck in Luhansk, ki sta medtem prešli pod rusko oblast, ta pa ju tudi delno nadzoruje, prosili Rusijo, naj sprejme civiliste, vključno s sirotami in otroki, katerih starši so izginili.

Kremelj je dejal, da je nalog za aretacijo Mednarodnega kazenskega sodišča pristranska odločitev brez primere, vendar nesmiselna v odnosu do Rusije, še poročajo svetovni mediji.

Ruski uradniki še naprej zanikajo vojne zločine v Ukrajini, tamkajšnjo vojno pa prav tako še naprej opredeljujejo kot specialno vojno operacijo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: