MMC RTV SLO: Predsednica državnega zbora krepi odnose z Afriko. Urška Klakočar Zupančič posvojila šimpanzinjo in ji nadela ime Urška

“Obisk Klakočar Zupančič v Afriki bo trajal do 7. aprila, namenjen pa je krepitvi odnosov z afriškimi državami in prizadevanjem, da bi Uganda in Ruanda podprli slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta OZN-a. V delegaciji je tudi poslanka Mojca Šetinc Pašek, ” pišejo pri MMC RTV SLO, kjer se najbrž sklicujejo na poročanje Slovenske tiskovne agencije (STA).

“Obisk delegacije je dokaz, da imata Slovenija in Uganda ogromen potencial za sodelovanje. Državi sta v odličnih medsebojnih odnosih, zato smo hvaležni, da se prijateljstvo nadaljuje,” je na Twitterju zapisala predsednica ugandskega parlamenta Anita Among, prenaša nacionalka.

“Prihodnost žensk v prostorih, kjer sicer prevladujejo moški, je v tem, da ženske, kot smo me, kolegice držimo za roko in sodelujemo, da bi druga drugo povzdignile k blaginji,” še prenašajo. Ali se jim je pri tem pridružila (še kakšna druga) opica, v tem trenutku ni znano.

Kot že naslovno omenjeno, je Klakočar Zupančič z ugandskim ministrom za turizem obiskala izobraževalni center za ohranjanje divjih živali, kjer je posvojila osirotelo šimpanzinjo, ki jo je poimenovala Urška.

Kot so zapisali v centru, naj bi to pomenilo “energična”. Klakočar Zupančič sicer pogosto opozarja na pomen zaščite živali in si prizadeva izboljšati zakonodajo na tem področju, še poudarjajo slovenski dominantni mediji.

V Ruandi tudi poklon žrtvam genocida, navaja MMC RTV SLO

Iz Ugande je predsednica DZ-ja odpotovala v Ruando, kjer jo je sprejela predsednica poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa, skupaj pa sta obiskali spomenik genocida v Ruandi in položili venec.

V okviru obiska v Ruandi se bo Klakočar Zupančič srečala še z ministrico za enakost spolov in družino Jeannette Bayisenge, vodjo Urada za spremljanje enakosti spolov (GMO), z ministrico za okolje Jeanne d’Arc Mujawamariya, predstavnikom ruandskega organa za upravljanje okolja (REMA) ter predstavnikom ruandskega sklada za okolje in podnebne spremembe (FONERWA).

Kar se tiče nekaterih od teh srečanj, se na spletnem družbenem omrežju Twitter že pojavljajo prve kritike. Tako nekateri uporabniki v svojih čivkih opozarjajo, da gre za kupovanje glasov na račun kršenja človekovih pravic.

V nadaljevanju obiska bo potekalo še srečanje s predsednico Nacionalne komisije za človekove pravice Marie Claire Mukasine, pa z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Vincentom Birutaom, predviden pa je tudi ločen sprejem pri predsedniku republike Paulu Kagameju in pri predsedniku vlade Edouardu Ngirenteju, še navaja večina slovenskih medijev.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: