NIJZ: Pri preprečevanju okužb v vrtcih in šolah ključna vloga staršev. Covid-19 ni več izolacijska bolezen, zapirajo se covidni oddelki

Od minule sobote NIJZ covid-19 obravnava kot ostale okužbe dihal.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal smernice za vključitev otroka v vrtec ali šolo po preboleli nalezljivi bolezni.

Pri preprečevanju okužb v vrtcih in šolah je ključna vloga staršev, ki morajo zagotoviti, da se otrok dobro pozdravi, preden se vrne med vrstnike, so poudarili na inštitutu.

Pomembno je tudi, da so otroci, ki obiskujejo vrtec oz. šolo, pravočasno cepljeni proti boleznim, v skladu s Programom cepljenja in zaščite z zdravili, so dodali.

Vrtci in šole so dolžni zagotoviti tudi ustrezne sanitarno higienske pogoje in higiensko vzdrževanje objektov in prostorov, kjer se zadržujejo otroci.

Covid-19 z aprilom ni več izolacijska bolezen, zapirajo se covidni oddelki

Covid-19, ki ga povzroča okužba z novim koronavirusom, sicer z letošnjim aprilom ni več izolacijska bolezen in je obravnavan enako kot druge okužbe dihal.

Zdravstvenim domovom ob tem ni več treba vzdrževati vstopnih točk za brise in ločenega prostora za klinični pregled bolnika s sumom koronavirusne okužbe, je včeraj poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Bolnišnice, ki so imele vzpostavljene covidne oddelke, je pristojno ministrstvo pozvalo, da jih zaprejo in da se zdravljenje bolnikov s koronavirusno okužbo tako na navadnih kot tudi na intenzivnih oddelkih organizira s pomočjo kohortne izolacije in v skladu s priporočili komisije za obvladovanje bolnišničnih okužb.

Ministrstvo za zdravje pričakuje, da se bo zdravstvena dejavnost izvajala nemoteno v skladu z načrti preprečevanja bolnišničnih okužb in da bo hkrati vsem omogočena hitra diagnostična in terapevtska obravnava.

NIJZ bo covid-19 odslej obravnaval kot ostale okužbe dihal

Nacionalni inštitut za javno zdravje je s 1. aprilom prav tako prenehal z dnevnim poročanjem o številu zasedenih postelj za okužene s koronavirusom. V veljavi pa ostajajo priporočila za obiskovalce domov za starejše in drugih socialno-varstvenih zavodov, so sporočili iz NIJZ.

Podatke o bolnišničnih obravnavah akutnih respiratornih okužb, bodo na NIJZ sicer spremljali še naprej, nekateri podatki pa bodo prosto dostopni prek portala Odprti podatki Slovenije.

S 6. majem pa bodo ukinili SMS obveščanje o rezultatih testov na covid-19, ki so jih pacienti prejemali ob testiranju.

Pacienti bodo o rezultatih testiranja lahko obveščeni preko mobilne aplikacije ali portala zVEM, uporabnike, ki aplikacije zVEM ne uporabljajo, pa bodo o rezultatu obvestili izvajalci testiranja.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: