Stavkajoči na RTV: Pogajanja niso prinesla nobenega napredka, razmere se zaostrujejo; Urbanija in Gerič pričakujeta zgladitev nasprotij

Del zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija, ki je včeraj že četrtič prekinil svoje delo, se je popoldne zbral na shodu stavkajočih in podpornikov za javno RTV, je pozno sinoči poročala Svetovna tiskovna agencija (STA).

Od začetka stavke maja lani pogajanja o razreševanju stavkovnih razmer niso prinesla nobenega napredka, še več, od začetka stavke se razmere zaostrujejo, so opozorili stavkajoči.

Med pogajalsko skupino in vodstvom RTV po oceni stavkovnega odbora še vedno zeva globok prepad pri razumevanju novinarske in uredniške avtonomije in profesionalnih standardov, zato glede stavkovnega sporazuma s trenutnim vodstvom niso mogli zbližati stališč.

Po besedah stavkajočih se informativno uredništvo na televiziji sicer res kadrovsko polni, a da po kakovosti program še bolj stagnira.

Shoda se je udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je vodstvo RTV ponovno pozvala k odstopu. Dopisati je treba, da se je shoda udeležilo kar nekaj zanih obrazov iz novinarskih in kulturniških vrst, med drugimi je bilo pred stavbo RTV SLO opaziti tudi pisatelja Toneta Partljiča, pa tudi tiste, ki shoda domnevno ne odobravajo, med temi velja izpostaviti zlasto novinarja in urednika Jožeta Možino.

Ljubljana, pred RTV Slovenija. Novinarska konferenca in zbor novinarskih sindikatov RTVS v okviru stavke.
(Foto: Bor Slana/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1225433)

Urbanija in Gerič pričakujeta zgladitev nasprotij med stavkajočimi novinarji in vodstvom RTVS. Prvoomenjeni se je danes odzval še na Twitterju

V. d. direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija in odgovorni urednik informativnega programa drugega programa TV Slovenija Rajko Gerič sta v današnji izjavi za javnost izrazila pričakovanje, da se bodo nasprotja med stavkajočimi novinarji in vodstvom zgladila.

Pomembno je, da se začnejo stvari razreševati, meni Gerič, ki vodi stavkovna pogajanja na strani delodajalca.

Urbanija je dejal, da je situacija na RTV Slovenija danes neprimerno boljša kot maja lani, ko je koordinacija novinarskih sindikatov zavoda začela stavko. Je pa za postoriti še veliko stvari in jih urejajo, je zatrdil.

Gerič upa, da bodo prišli do stavkovnega sporazuma. Glede zahteve stavkajočih po umiku opozorila pred odpovedjo zaposlitve 38 novinarjem pa je zagotovil, da je vodstvo takrat, ko bo sklenjen stavkovni sporazum, pripravljeno umakniti ta opozorila, še prenaša STA.

Uroš Urbanija se je sicer danes zjutraj na včerajšnje dogajanje odzval tudi na spletnem družbenem omrežju Twitter. “Če kdo misli, da la(hko) 50 stavkajočih + Asta Vrečko, ki so bili včeraj na maši govorov, lahko ogrozi delovanje RTV z 2200 zaposlenimi, potem ne razume ničesar,” je med drugim zapisal. Čivk je nižje prenešen v celoti.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: