Svetovni voditelji: Trumpu teoretično grozi več kot 100 let zaporne kazni, Macron pred obiskom na Kitajskem govoril z Bidnom, Zelenski prispel na Poljsko

Bivšemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v primeru obsodbe za vseh 34 točk obtožnice, s katero se je seznanil po včerajšnji predaji sodišču na Manhattnu, grozi več kot 100 let zaporne kazni.

Sicer ni verjetno, da bo sploh obsojen in tudi potem mu sodnik najverjetneje ne bo izrekel najvišje možne kazni, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tožilec je Trumpa obtožil 34 primerov ponarejanja uradnega poslovnega dokumenta, kar izhaja iz Trumpovih prizadevanj, da pred volitvami leta 2016 pred javnostjo skrije neprijetne informacije.

Te zadevajo plačilo 130.000 dolarjev za molk o spolnem odnosu pornografski zvezdi Stormy Daniels, 150.000 za isto zadevo Karen McDougal v obliki lažnega intervjuja za tabloid in 30.000 dolarjev nekdanjemu vratarju Trumpove stolpnice za molk o njegovem zunajzakonskem otroku.

Trumpovi odvetniki medtem poudarjajo, da je obtožnica prazna, še poudarjajo svetovni mediji.

Donald Trump leta 2017
(Foto: Wikipedia)

Macron pred obiskom na Kitajskem govoril z Bidnom

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo danes začel tridnevni obisk na Kitajskem, katerega osrednja tema bo vojna v Ukrajini.

Pred tem se je po navedbe Elizejske palače po telefonu pogovarjal s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, s katerim sta izrazila željo, da bi Peking pomagal pospešiti iskanje rešitve konflikta v Ukrajini.

“Glede na bližino med Kitajsko in Rusijo je jasno, da je Kitajska ena redkih držav na svetu, če ne celo edina, ki lahko na ta konflikt pomembno vpliva,” so sporočili iz Pariza.

Med temami obiska bodo tudi trgovinske vezi med Kitajsko in Evropo ter zaščita francoskih interesov v azijsko-pacifiški regiji.

Macron bo pogovore s predsednikom Xi Jinpingom opravil jutri, pri njih pa bo sodelovala tudi Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije . V petek bo nato odpotoval še v Guangzhou, še poroča STA.

Ukrajinski predsednik je pogosto tarča posmeha na spletu.

Zelenski prispel na Poljsko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prispel na obisk na Poljsko, kjer se bo sestal s poljskim kolegom Andrzejem Dudo, predviden pa ima tudi sestanek s predsednikom vlade Mateuszom Morawieckim.

“Predsednik je prečkal poljsko mejo, nahaja se na poljskem ozemlju,” je za poljsko televizijo TVN24 povedal visoki uradnik poljskega predsedstva Marcin Przydacz.

Duda naj bi Zelenskega v predsedniški palači sprejel ob 9.00 po srednjeevropskem času. Zvečer se nameravata predsednika v Varšavi srečati z Ukrajinci, ki so na Poljskem našli zatočišče pred vojno.

Zelenski je od začetka ruske agresije doslej le dvakrat zapustil domovino. Februarja letos je obiskal London, Pariz in Bruselj, decembra lani pa se je mudil na obisku v ZDA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: