Temperature pod lediščem ponekod ogrozile cvetoča sadna drevesa, vremenoslovci nevarnost pozebe in ohladitev napovedujejo tudi za prihodnje dni

Minula noč je bila po večini države najhladnejša ta teden, s temperaturami pod lediščem. Najnižjo so po podatkih Arsa izmerili na Blokah, minus osem stopinj Celzija, je danes poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na Štajerskem in v Posavju je bilo davi od minus štiri do minus dve stopinji Celzija, v notranjosti Istre minus štiri stopinje, v Ljubljani pa minus dve stopinji Celzija.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so opozorili, da bi davišnje nizke temperature lahko ogrozile cvetoča sadna drevesa na ravninskih in nižinskih delih Vipavske doline in zmrzliščih v slovenski Istri.

Škoda zaradi pozebe bi se lahko pojavila na zgodaj cvetočih sadnih vrstah, kot so marelice, mandlji, breskve in zgodaj cvetoče češnje, ter na sadnih drevesih, ki so v fazi odganjanja, to so kakiji in aktinidije. Škodo bodo lahko ocenili šele po enem do dveh tednih, so pojasnili na kmetijski zbornici.

Zaradi ohladitve nevarnost pozebe že minulo noč

Tako so se popolnoma uresničile napovedi meteorologov, ki podobne razmere napovedujejo tudi za nekatere prihodnje dni. Možno je pričakovati povečano tveganje za morebitne poškodbe zaradi pozebe na kmetijskih rastlinah, so še opozorili na agenciji za okolje.

Kot so pojasnili, so bile in še bodo bodo ponoči razmere za ohlajanje idealne. Ozračje se bo umirilo, obenem bo noč jasna, zračna masa pa se ne bo bistveno ogrela.

Čez dan bo pretežno jasno, najvišje dnevne temperature dosegajo napovedanih 9 do 13 stopinj, tudi severni veter – ki se sicer postopoma umirja, prizadel pa je predvsem območja ob Jadranu – pa bo sčasoma popolnoma oslabel.

Velja spomniti, da so vremenske razmere prizadele področje celotne regije: ob Sloveniji tudi kontinentalno Hrvaško in BiH, predvsem pa Srbijo, kjer je ponekod, tudi v Beogradu, zapadlo celo do 20 centimetrov snega.

Vremenoslovci napovedujejo ohladitev in nevarnost pozebe tudi v prihodnje

Kot so še pojasnili na agenciji za okolje, bo tudi jutri skoraj povsod po Sloveniji temperatura padla pod ledišče, zato nevarnost pozebe še naprej ostaja.

Medtem ko ponekod marelice že zaključujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve, češnje in višnje že v polnem cvetenju.

Zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma v fazi brstenja in prehajanja v fazo odpiranja brsta, še prenaša STA.

Da se mrzlo in vetrovno vreme nadaljuje, poročajo tudi hrvaški meteorologi. Tudi danes zjutraj sta bila povsod v notranjosti mraz in pozeba, poročajo, čez dan pa bo predvsem zaradi vetra občutek mraza izrazit. Podobno vreme se bo nadaljevalo vse do povečane oblačnosti, deževna fronta pa naj bi regijo prešla v obdobju velikonočnih praznikov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: