Vlada o predlogu za izločitev ustavnega sodnika iz odločanja o zakonu o RTV SLO, Ustavno sodišče še brez odločitve glede tega

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela predlog za izločitev ustavnega sodnika dr. dr. Klemena Jakliča iz odločanja v zadevi za oceno ustavnosti zakona o RTV Slovenija in ga obenem pošilja Ustavnemu sodišču Republike Slovenije. Postopek za oceno ustavnosti zakona o RTV Slovenija (ZRTVS-1B) se je sicer začel na pobudo dr. Petra Gregorčiča in drugih.

Vlada ocenjuje, da so pri navedenem ustavnem sodniku podane okoliščine iz 6. točke 70. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP), oziroma okoliščine, ki vzbujajo dvom v njegovo nepristranskost, je včeraj na vladni spletni strani objavilo Ministrstvo za kulturo.

Dr. dr. Klemen Jaklič je v času referendumske kampanje o RTV zakonu iz leta 2005 zavzemal eksplicitna stališča in jih aktivno ter javno zagovarjal, omenjenemu sodniku očita aktualna vlada. Iz njegovih izjav in podanih mnenj je razvidno, da je bil dr. dr. Klemen Jaklič zagovornik sprejetih rešitev iz 23., 24. in 26. člena ZRTVS-1 iz leta 2005, ki so bile z ZRTVS-1B spremenjene, in da je v okviru posameznih referendumskih aktivnosti organizatorjev referendumske kampanje volivce aktivno nagovarjal k podpori oziroma sprejemu ZRTVS-1.

Državni zbor je g. Jakliča na predlog poslanske skupine SDS leta 2006 celo imenoval za člana nadzornega sveta RTVS. Ta zavzemanja so daleč presegla načeloma dovoljeno dejavnost sodnikov in drugih pravnikov, da prispevajo k pravnemu napredku in razvoju, zato vlada upravičeno dvomi v njegovo objektivno, kot tudi subjektivno neodvisnost.

Zato vlada Ustavnemu sodišču predlaga, da presodi o vplivu navedenih in priloženih razlogov na nepristranskost ustavnega sodnika dr. dr. Klemna Jakliča pri odločanju v zadevi U-I-479/22 in odloči o njegovi izločitvi iz odločanja v tej zadevi.

Ustavno sodišče danes še brez odločitve glede izločitve sodnikov iz odločanja o zakonu o RTV

Ustavno sodišče, ki je danes nadaljevalo vsebinsko obravnavo ustavne pobude glede novele zakona o RTV Slovenija, v tej zadevi danes ni sprejelo nobene odločitve, niti o zahtevah za izločitev sodnikov ne, so za Slovensko tiskovno agencijo (STA) sporočili s sodišča.

Obravnavo bodo nadaljevali predvidoma na naslednji seji, še navaja STA.

Ustavno pobudo je vložilo več vodilnih na zavodu, ker način oblikovanja, sestave in delovanja sveta zavoda v skladu z novelo po njihovih navedbah jemlje DZ pristojnost za imenovanje članov sveta.

Ustavno sodišče pa je februarja do končne odločitve zadržalo izvrševanje novele v delu, ki govori o konstituiranju sveta zavoda in oblikovanju uprave. Dodaten zaplet so povzročile zahteve za izločitev sodnikov Neže Kogovšek Šalamon, Klemena Jakliča in Mateja Accetta iz presojanja.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: