Zdravstvo (kronološko): Beović na obisku Gorenjske zaradi pomanjkanja zdravnikov; Zdravniška zbornica s predlogom uvedbe instituta svobodnega zdravnika; ZD Ljubljana potrebuje prostor in strokovnjake za dodatne centre za duševno zdravje za otroke in mladostnike

Beović na obisku Gorenjske za preprečevanje težav s pomanjkanjem zdravnikov.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je danes s svojo ekipo obiskala Gorenjsko, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ocenila je, da je Gorenjska, kar se zdravstva tiče, urejena regija. Zelo velikih težav na področju pomanjkanja zdravnikov trenutno ne beleži, jo pa lahko izzivi na tem področju čakajo v prihodnje, tako v osnovnem zdravstvu kot na bolnišnični ravni, še zlasti, če bo regija dobila novo bolnišnico.

Kot je spomnila Beović, so bile pred leti zaradi pomanjkanja zdravnikov težave v Zdravstvenem domu Kranj, ki pa so jih dobro rešili, tako da je sedaj to zavod, kjer se zdravniki dobro počutijo in kjer lahko dobro delajo.

Je pa to treba vzdrževati in ponujati takšne pogoje dela ter takšno plačilo, da se bo zdravnike zadržalo v javnih zdravstvenih ustanovah, je dejala.

Zdravniška zbornica s predlogom uvedbe instituta svobodnega zdravnika

Zdravniška zbornica je pripravila predlog zakona za povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in okrepitev javne zdravstvene mreže, ki med drugim predvideva institut neodvisnega ponudnika zdravstvenih storitev oziroma svobodnega zdravnika, ki bi omogočil večjo fleksibilnost.

Za tak status bi se verjetno odločil manjši del zdravnikov, pravijo pri zbornici, še prenaša STA.

Na ministrstvu za zdravje napovedujejo, da bodo predlog preučili. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zdravnike v torek sicer pozval, naj vladi posredujejo z vsemi deležniki zdravništva usklajen dokument s predlogi sprememb in rešitev.

Prav tako predlagajo, da bi se javni zdravstveni zavodi preoblikovali v gospodarsko družbo.

Skupščina je ob tem sprejela tudi spremembe statuta glede volitev predsednika zbornice. Poslanci so namreč pritrdili ukinitvi kvoruma, po katerem je za veljavnost volitev morala glasovati najmanj polovica vseh članov skupščine. Prenizka volilna udeležba je v preteklosti že večkrat povzročala težave oz. podaljševala postopke volitev vodstva zdravniške zbornice.

Fotografija je simbolična.
(Foto: cottonbro studio, Pexels.com)

ZD Ljubljana: Za dodatne centre za duševno zdravje za otroke in mladostnike potrebujemo prostor in strokovnjake

V Ljubljani trenutno deluje 1,5 tima v dveh centrih za duševno zdravje za otroke in mladostnike, čeprav je ministrstvo za zdravje skupaj odobrilo šest timov.

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so za STA sporočili, da bi za vzpostavitev dodatnih centrov potrebovali predvsem dodaten prostor in dodatno število strokovnjakov. Kadrovske težave imajo na področju psihologov, kliničnih psihologov, logopedov, kliničnih logopedov, specialnih pedagogov.

Teh kadrov tudi sicer primanjkuje, zato se težje odločajo za delo v osnovnem zdravstvu in se ne prijavijo na razpise, ki jih objavljajo ves čas, menijo.

Zaradi pomanjkanja kliničnih psihologov in kliničnih logopedov pa so začeli aktivno usposabljati lasten kader in v letih 2021 in 2022 so specializacijo na stroške zavoda začele dve psihologinji in dve logopedinji, so sporočili.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: