ZPS: Potrošniki, ki so tožili Telekom zaradi vsiljevanja ISDN, naj tožbo umaknejo

Potem ko je agencija za varstvo konkurence marca po skoraj 20 letih ustavila postopek proti Telekomu Slovenije zaradi pogojevanja priključitve internetnega dostopa ADSL z zakupom telefonskega priključka ISDN, Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) potrošnikom, ki so vložili tožbe proti Telekomu Slovenije, svetuje, naj te umaknejo.

Pomembno je, poudarjajo v ZPS, da tožniki tožbo umaknejo pred razpisom glavnega naroka za obravnavo. Hkrati Telekom pozivajo, naj od tožnikov ne zahteva povrnitve stroškov zastopanja v teh postopkih.

Podatkov, koliko potrošnikov se je odločilo za vložitev tožbe, ZPS nima, vsem tožnikom pa svetuje, da tožbo zdaj umaknejo.

Razlog je enostaven: ustavitev postopka s strani Agencije za varstvo konkurence (AVK) zaradi nezmožnosti pridobitve dokazov o kršitvi Telekoma Slovenije posledično pomeni, da tudi oškodovanje potrošnikov ni dokazano, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Obzorja so se za Telekom Slovenije razvedrila. Zgolj trenutno?!

Zveza potrošnikov Slovenije: kako naj potrošniki zaupajo v učinkovitost varstva konkurence in posledično varstva potrošnikov, če postopki tečejo tako dolgo.

Da je od AVK prejel sklep o ustavitvi postopka, je objavil kar Telekom Slovenije sam, še na lastni spletni strani navaja ZPS. Takšen sklep je AVK sprejela, ker v ponovljenem postopku ni uspela pridobiti dokazov o obstoju ustrezne tehnične rešitve pred 3. 3. 2005.

Leta 2015 še ni bilo možno vložiti kolektivne tožbe, mirna rešitev spora pa ni bila možna, zato je potrošnikom, ki so od Telekoma Slovenije hoteli izterjati odškodnino, preostala le  sodna pot. Na ZPS smo potrošnikom pomagala z osnutkom tožbe, ki smo jo objavili na spletni strani, poudarjajo.

Tožniki naj sodišče čimprej obvestijo, da tožbo zaradi odločitve AVK o ustavitvi postopka umikajo in da predlagajo vrnitev dveh tretjin plačane sodne takse.

Zakon o sodnih taksah namreč v 1. odstavku 36. člena (v povezavi s tar. št. 1112 Taksne tarife) določa, da ima pravico do povrnitve dela takse tisti, ki je plačal takso za sodno dejanje, ki ni bilo opravljeno.

Več informacij in bolj podrobno obrazložitev lahko pridobite na spletni strani ZPS oziroma s klikom na sledečo povezavo: https://www.zps.si/aktualne-vsebine/izjave-za-javnost/koncna-odlocitev-agencije-za-varstvo-konkurence-v-zadevi-telekom-adsl-isdn-zal-ni-v-prid-potrosnikom-2023-04-06 .

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: