Sodelovanje severnojadranskih pristanišč je povečalo promet, a ima pomanjkljivosti

Združenje severnojadranskih pristanišč Napa (North Adriatic Ports Association) je v 13 letih doseglo cilj, saj se je pretovor podvojil, so ugotavljali na logističnem kongresu v Pororožu, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Po mnenju Andreja Caha iz Luke Koper je to posledica selitve industrije z zahoda na vzhod Evrope in uveljavitve najkrajše poti od Sueškega prekopa do srednje Evrope.

Opozoril pa je na bližnja območja, ki tovor še pošiljajo v Severno morje. Zavzel se je za poglobitev pristanišč, povečanje skladišč, digitalizacijo, avtomatizacijo in izboljšanje storitev vlačilcev.

Ivić Vodopija iz družbe AP Moller Maersk je opozoril, da je od Sueza do Kopra pot res krajša, vendar so potovalni časi približno enaki kot do Rotterdama.

Zeno D’Agostino, predsednik pristanišča Trst, je poudaril, da v Furlaniji-Julijski krajini že imajo enoten informacijski sistem za pristanišče, letališče in terminale, še prenaša STA.

Tristransko sodelovanje med Italijo, Hrvaško in Slovenijo obudili konec lanskega leta

Spomnimo: v začetku decembra 2022 so pristanišča članice NAPA v prisotnosti italijanskega, hrvaškega in slovenskega ministra za infrastrukturo ter evropskega komisarja za promet v Benetkah podpisala Skupno izjavo o skupnih politikah in ukrepih za spodbujanje okoljske trajnosti, digitalizacije in povezljivosti. S tem je ponovno vzpostavljeno tristransko sodelovanje med Italijo, Hrvaško in Slovenijo.

V združenje severnojadranskih pristanišč (NAPA) so vključena pristanišča Benetke in Chioggia, Trst in Monfalcone ter Ravenna na italijanski strani, na slovanski strani Jadrana pa seveda Koper in Reka. Tristransko sodelovanje je bilo sicer ponovno zagnano decembra 2020 in konsolidirano aprila 2021.

Sporazum je podprlo Ministrstvo za infrastrukturo in trajnostno mobilnost Italije v sodelovanju s pristojnima ministrstvoma Republike Hrvaške in Republike Slovenije.

Sporazum je namenjen uresničevanju zavez, ki so jih sprejeli ministri za zunanje zadeve treh držav na področjih, ki so zanimiva za severnojadranska pristanišča, in sicer politike zelenih in pametnih pristanišč ter povezovanje v omrežja TEN-T.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: