V krški nuklearki steklo suho skladiščenje izrabljenega jedrskega goriva

V Nuklearni elektrarni Krško so v novozgrajeno zgradbo za suho skladiščenje izrabljenega jedrskega goriva zadnjo nedeljo uspešno in varno premestili prvi skladiščni zabojnik z gorivom.

Premeščanje prvih 300 ton tega goriva bodo končali do jeseni, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Premeščanje izrabljenega jedrskega goriva iz bazena za mokro skladiščenje v novozgrajeno zgradbo za suho skladiščenje poteka skladno z načrti, so povedali v nuklearki.

Prihodnji teden menjava v upravi

Potrdili so tudi, da predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman po 34 letih na čelu elektrarne njeno vodenje v torek predaja Gorazdu Pfeiferju, ki je bil pred tem vodja nuklearkine proizvodnje.

Hrvaška dobi 16 odstotkov električne energije iz Krškega

Kot je znano, sta se premierja Slovenije in Hrvaške na srečanju konec marca pogovarjala predvsem o morebitni energetski krizi.

Glede jedrske elektrarne Krško je Golob dejal, da je interes za uresničitev gradnje novega bloka na obeh straneh in da se čaka odločitev Evropske unije o uvrstitvi jedrske energije med čiste tehnologije, kar bi zagotovilo tudi sredstva za razvoj jedrske industrije, za kar se zavzemata obe strani.

Plenković je pozdravil odločitev slovenskega ministrstva za zaščito okolja, da podaljša obratovanje jedrske elektrarne, ki je v solasti Hrvaške elektroprivrede in slovenske GEN Energije, do leta 2043.

Povedal je, da Hrvaška dobi 16 odstotkov električne energije iz Krškega, in dodal, da je Golob hrvaško delegacijo seznanil z dejstvom, da ima slovenska javnost visoko podporo uporabi jedrske energije.

Načela sta še možnosti razširitve obstoječih plinovodnih sistemov za uporabo terminala na Krku v novi energetski arhitekturi v korist evropskih gospodarstev.

Napovedala sta, da bodo strokovnjaki v prihodnjih mesecih delali na tehničnih korakih, ki so potrebni za krepitev energetskega sodelovanja, kar bo rezultiralo v končnem dogovoru.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: