Varuh človekovih pravic verjame v izboljšanje razmer romske skupnosti; položaj Romov v Sloveniji relativno dober, ostaja pa tudi še kar nekaj težav

Izboljšanje razmer Romov je mogoče uresničiti s sodelovanjem med državo, lokalnimi skupnostmi in predstavniki romske skupnosti, je pred svetovnim dnevom Romov, ki ga obeležujemo jutri, poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Potrebno je predvsem zmanjšanje kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin te skupnosti, je še sporočil.

Poudaril je, da ustava Romom zagotavlja enakopravnost z ostalimi državljani, dejansko pa so iz družbe še vedno odrinjeni in izključeni. Priporočila varuha se že mnoga leta osredotočajo na dostop do vode, sanitarij in elektrike, pravno in komunalno urejanje naselij ter sprejem podrobnejših občinskih področnih programov.

Varuh opozarja tudi na tesno povezanost življenjskih razmer otrok s šolsko uspešnostjo in kasnejšo zaposljivostjo, zaskrbljujoči pa tudi podatki o zdravstvenem stanju Romov.

Splošni vtis večine je, da si Romi zaradi popustljivosti državnih institucij občasno dovolijo preveč.
Stanje idealno ponazarja Arsenovićeva fontana na Glavnem trgu v Mariboru,
ki so jo (nekateri) zlobni jeziki že poimenovali Ada Ciganlija.

Položaj Romov v Sloveniji relativno dober, ostaja pa tudi še kar nekaj težav

Položaj Romov je v Sloveniji glede na druge države EU relativno dober, obstajajo pa tudi področja, ki jim bo veljalo posvetiti več pozornosti, pa pred svetovnim dnevom Romov opozarjata Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije in direktor urada za narodnosti Stanko Baluh.

Pri tem izpostavljata predvsem področja izobraževanja, zaposlovanja in varnosti.

Horvat Muc kot težavo izpostavlja, da je veliko romskih naselij še vedno komunalno neurejenih, zato so bivalne razmere v njih slabe. Posledično otroci ne obiskujejo šole, odrasli Romi so omejeni pri zaposlitvi.

Veliko več bi se dalo po njegovi oceni narediti na področju izobraževanja in zaposlovanja, pri čemer tudi priznava, da del krivde leži na Romih samih.

Baluh ocenjuje, da bi lahko težave romske skupnosti odpravili z novim nacionalnim programom ukrepov za Rome, ki je v izvajanju, še prenaša Slovenska tiskovan agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: