Bahmut vse bolj postaja Artemovsk, razmere po svetu se nevarno zaostrujejo

V nadaljevanju podane novice so bile predstavljene na spletnih družbenih omrežjih, predvsem Twitterju in Telegramu, izhajajo pa iz ti. ruske interesne sfere; za razumevanje razvoja dogodkov in dogajanja je njihova prisotnost v medijih ti. zahodnega sveta seveda nujna.

Z razvojem uspeha v regiji Doneck, kakor tudi osrednjem delu (porušenega) Bahmuta/Artemovska, so “glasbeniki” (kot na spletu še pravijo paravojaškim enotam Wagner) zasedli stadion Metallurg in se preusmerili na območje Zgornjega parka na zahodu mesta. Nadaljujejo se hudi spopadi za železniško postajo Bakhmut-2.

Pri stadionu Avangard na jugu mesta se medsebojni spopadi kažejo predvsem kot izravnava fronte črte. Vse več je tudi poročil o blokadi avtoceste do bližnjega mesteca Chasov Yar, kamor se umika ukrajinska vojska, a zaupanja vredni viri poudarjajo, da to trenutno ne drži.

Dobave in uničenja orožja

»Poljska bo popravila ukrajinske T-64, obnovili jih bodo v obratih tovarne v Gliwicah, kjer bodo servisirali tudi tanke Leopard 2. Predvideno je, da se doseženi dogovor razširi tudi na vzdrževanje tankov T-72 in poljskih RT-91 Twardy,” še navaja Ukroboronprom.

Ruske letalske sile so zadale močan udarec postojanki Zaporožje AFU (Oboroženih sil Ukrajine); zadeto je bilo skladišče vojne opreme v Orehivu, kjer AFU domnevno kopiči orožje za napovedano pomladno-poletno protiofenzivo.

“Pametna bomba” je priletela tudi v skladišče streliva AFU v regiji Kherson; med obsežnim napadom so ruske letalske sile uničile vojaški objekt AFU v regiji Berislav, kjer so oborožene sile Ukrajine skoncentrirale opremo in strelivo.

Napeto na mednarodnem parketu, predvsem v Aziji. So ZDA vohunile tudi za Izraelom in Južno Korejo?

Po poročanju New York Timesa (NYT) uradni Seul, ki je pred tem privolil v prodajo topniških granat Washingtonu, vztraja, da bo njihov “končni potrošnik” ameriška vojska. Vrh okrog južnokorejskega predsednika namreč skrbi, da bodo Američani te granate preusmerili v Kijev, kar bi lahko dodatno poslabšalo že tako napete odnose na korejskem polotoku.

Uhajanje ameriških tajnih dokumentov o Ukrajini na splet je povzročilo paniko v vodstvu Pentagona, pa- s sklicevanjem na vire- poroča časnik The Washington Post. Da lahko razkritje tajnih dokumentov škoduje odnosom ZDA z zavezniki, saj da Washington prisluškuje ključnim partnerjem, poroča tudi NYT.

Med zavezniškimi državami zdaj obstajajo dvomi glede sposobnosti ZDA, da ohranijo svoje skrivnosti, še pišejo pri NYT in dodajajo, da se zdi, da ZDA ne vohunijo samo za Ukrajino, temveč tudi za Izraelom in Južno Korejo. Ob tem Bloomberg poroča, da Severna Koreja že tretji dan zapored ne odgovarja na klice iz Južne Koreje.

BRICS za (severno)afriške države vedno bolj privlačen, Belorusija v preizkus vojaških sposobnosti

Tudi Tunizija razmišlja o pridružitvi skupini BRICS, še posebej sredi zastalih pogajanj z IMF, je za RIA Novosti povedal Mahmud ben Mabrouk, uradni predstavnik tunizijskega propredsedniškega “Gibanja 25. julij”.

“Imam informacije, da Tunizija resno razmišlja o vprašanju pristopa države k skupini BRICS. To se preučuje skupaj z drugimi možnostmi, verjetnost pridružitve pa ne gre zanemariti” je dejal, sklicujoč se na dobro obveščene vire v državni vladi.

Napetost se medtem stopnjuje tudi na samih ukrajinskih mejah. Beloruski predsednik Aleksandre Lukašenko je namreč izdal navodilo za izvedbo nenadnega preverjanja bojne pripravljenosti beloruskih oboroženih sil

Inšpekcija bo obsegala premestitev sestav iz mirnodobnega v vojni čas, vpoklic vojaškega osebja, dobavo orožja vojaške opreme, še navajajo spletni viri.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: