Kristjani obeležujejo največji krščanski praznik veliko noč

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik – veliko noč,

s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih.

Slednjega so naznanile dopoldanske velikonočne maše, ki pomenijo vrhunec velikonočnega praznovanja. Slovenski škofje bodo maše darovali v stolnicah, papež pa bo opoldne v Vatikanu, kjer pričakujejo množico vernikov, podelil tudi t. i. blagoslov mestu (Rimu) in svetu oziroma úrbi et órbi.

Škofje Katoliške cerkve v Sloveniji so v poslanici ob velikonočnih praznikih poudarili, da je velika noč najlepši in največji praznik človeštva, praznik zmage življenja nad smrtjo.

Vsem so zaželeli vesele praznike, posebej še ostarelim bolnim in osamljenim, beguncem in nemočnim, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot so zapisali pri slovenski RKC na svoji spletni strani https://katoliska-cerkev.si/ skrivnost vstajenja lahko razumemo samo v moči vere, ki je presežni Božji dar.

Čeprav k razumevanju verske resnice pripomorejo številni materialni dokazi, je vera v Kristusovo vstajenje sad vzgoje in osebne duhovne poti.

Po starodavni slovenski navadi po župnijah potekajo vstajenjske procesije z Najsvetejšim v različnih oblikah v jutranjih urah.

Aleluja in velikonočni ponedeljek

Velika noč je praznik veselja in upanja, poudarjajo. Veselje kristjani izražamo z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejskih besed hallelu in Yah. Gre za star bogoslužni vzklik v čast in hvalo Jahveju, ki se pogosto nahaja na začetku in na koncu psalmov.

Za največji Jezusov čudež, vstajenje od mrtvih, človeške besede ne zadoščajo, zapišejo. Ob pogledu na Sonce – Jezusa Kristusa, ki je vzšlo nad temo velikega petka – kristjani ne najdejo pravih besed.

Staro ime za veliko noč je pasha, ki pomeni prehod v Božje mesto, na čigar ulicah se poje aleluja, poudarjajo.

Na velikonočni ponedeljek kristjani utrjujejo vero v vstalega Jezusa tako, da veselo novico o vstajenju delijo s prijatelji in se skupaj z njimi veselijo.

“Kakor sta učenca na poti v mesto Emavs razpravljala o Kristusovem vstajenju in ga prepoznala po lomljenju kruha, tako smo kristjani povabljeni, da živimo veliko noč v vsakdanjem življenju s spominjanjem na zmago življenja”, še zapišejo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: