Mariborski TAM-Europe leto začel s pomembno dobavo letaliških avtobusov; lani najnižja stopnja obnavljanja voznega parka osebnih vozil doslej

Mariborsko podjetje TAM-Europe, ki je moralo med pandemijo covida-19 zaradi zmanjšanega povpraševanja po letaliških avtobusih opazno zmanjšati proizvodnjo, se letos vrača na svetovne trge.

Pred dnevi so v Savdsko Arabijo poslovnim partnerjem, s katerim so sodelovali že v preteklosti, poslali deset letaliških avtobusov.

To pa ni edini večji posel, s katerim so precej bolj optimistično začeli letošnje leto, saj so deset avtobusov dostavili tudi pariškemu letališču Charles de Gaulle.

Kot je povedal vodja prodaje v podjetju Matej Smrekar, je Francija za podjetje nov trg, glede na dobro sodelovanje pa so prepričani, da ga bodo že letos začeli še bolj odločno osvajati.

Sicer pa podjetje aktivno dela na vzpostavitvi serijske proizvodnje električnega avtobusa, namenjenega mestnemu potniškemu prometu, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Lani najnižja stopnja obnavljanja voznega parka osebnih vozil doslej

V Sloveniji je bilo konec leta 2022 skoraj 1,7 milijona registriranih cestnih vozil ali dva odstotka več kot leta 2021. Osebnih avtomobilov je bilo približno 1,2 milijona, je ta teden sporočil statistični urad (SURS).

Lani je bilo v register vozil prvič vpisanih skoraj 116.000 cestnih vozil. To je bilo za osem odstotkov manj kot predlani in za 21 odstotkov manj kot v predkoronskem letu 2019. Prvič registriranih je bilo okoli 78.000 osebnih avtomobilov ali za 11 odstotkov manj kot leta 2021 in za 27 odstotkov manj kot leta 2019.

Povprečna starost osebnih avtomobilov je bila 10,9 leta. Stopnja obnavljanja voznega parka osebnih vozil je bila najnižja doslej.

Lani je bilo v Sloveniji 572 registriranih osebnih avtomobilov na 1000 prebivalcev. Stopnja motorizacije se je dvignila za osem osebnih avtomobilov na 1000 prebivalcev oz. za 1,5 odstotka, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: