Odmev velike noči: na velikonočni ponedeljek mnogi na obiske in izlete, tradicionalen začetek turistične sezone na Jadranu

Dan po veliki noči, na velikonočni ponedeljek, ko se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema, so se mnogi odpravili od doma, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Po običaju namreč verniki tega dne obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob Jezusovem vstajenju. Pri nas je sicer velikonočni ponedeljek enako kot v večini evropskih držav dela prost.

Po cerkvah so še vedno potekala bogoslužja. Po več slovenskih krajih je tudi navada, da na velikonočni ponedeljek v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. Ponekod pirhe tudi skrivajo in iščejo, so še navedli.

V Metliki izročilno velikonočno zaviranje kola

Kot posebnost so izpostavili dolenjski običaj; člani Metliške folklorne skupine Ivan Navratil namreč na velikonočni ponedeljek vsako leto pripravijo prireditev Vuzemski ponedeljek s tradicionalnim zaviranjem kola.

Letošnjo 32. prireditev so ob mestni godbi popestrili še člani metliškega Društva Žumberčanov in prijateljev Žumberka, po končani prireditvi pa je na Trgu svobode sledilo srečanje z obiskovalci in gosti, so še sporočili iz Metlike.

Po podatkih omenjene folklorne skupine želijo prikazati izročilni ljudski običaj zaviranje kola, ki ga je belokranjski narodopisec Ivan Navratil že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu, temu obredju pa so se metliški meščani odpovedali zelo redko.

Kot na svoji spletni strani poroča Dolenjski list, je bilo metliško obredje leta 2013 vpisano v register nesnovne kulturne dediščine in od leta 2018 razglašeno za nesnovno dediščino državnega pomena. Če bo vse tako, koti si želi predsednik FS Ivan Navratil Jani Stopar, bo dogodek kmalu prišel tudi na seznam Unesca.

“Odprta sezona sončenja na Jadranu”

S podobnimi naslovi so hrvaški mediji pospremili začetek letošnje turistične sezone na Jadranu, ki smiselno in tradicionalno sovpada s podaljšanim velikonočnim vikendom.

V štirih prazničnih dneh so zabeležili več kot pol milijona nočitev. Prve ocene so, da so turistom ponudili luksuzne namestitve in razkošno gostinsko ponudbo, vse pa je dražje kot lani. V primerjavi z letom 2019 so hoteli zabeležili približno 30-odstotno rast prenočitev.

O tradicionalno dobrem obisku poročajo iz Opatije, kjer se je včeraj popoldne temperatura zraka povzpela na prijetnih 15 stopinj Celzija, kar je marsikoga kar vabilo, da se spusti na opatijsko riviero, poročajo hrvaški mediji.

Da je bilo sprehajalcev manj kot tistih, ki so uživali na soncu ob osvežilni pijači, navajajo, in da so se našli tudi pogumneži, ki so poležavali na opatijskih plažah in se sončili.

“Minuli konec tedna je Opatijo obiskalo od 4500 do 5000 turistov. Posledično imamo že aprila 35 odstotkov nočitev več kot lani, pa tudi 12 odstotkov več prihodov,” so povedali tamkajšnji turistični delavci in dodali, da je 29 od 32 hotelov že odprtih. Največ gostov tradicionalno prihaja iz Avstrije in Nemčije.

Velika noč zaključena z molitvijo

Papež Frančišek je včeraj opoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu molil z verniki in s tem zaključil letošnje praznovanje velike noči, so poročali svetovni mediji.

Ponovno je treba poudariti, da je dan prej- na istem mestu in pred približno 100 tisoč verniki- v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu ob veliki noči zavzel za mir v svetu. Posebej je pozval h koncu vojne v Ukrajini, mednarodno skupnost pa, naj si prizadeva za končanje te vojne in vseh spopadov.

Poudaril je, da bi sporočilo velike noči, ko kristjani praznujejo vstajenje Jezusa Kristusa, moralo razsvetliti temo, v katero je pogosto zavit svet.

Molil je tudi za druga območja, ki so jih prizadele vojne in krize, ter spomnil na žrtve silovitega potresa v Turčiji in Siriji. Obsodil je tudi nasilje na Bližnjem vzhodu.

Prosil je tudi za tolažbo za begunce, deportirance, politične zapornike in migrante ter vse, ki trpijo zaradi lakote, revščine ter trgovine z drogami in ljudmi, je še prenesla STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: