ZDA: aretacijo novinarja v Rusiji označili za nezakonito, ameriška vlada proti prepovedi tabletke za prekinitev nosečnosti

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v ponedeljek postopek proti ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu v Rusiji označil za nezakonito in neupravičeno pridržanje.

Novinarja časnika Wall Street Journal so konec marca v Rusiji aretirali in minuli teden uradno obtožili, da je vohunil v interesu ZDA.

Blinken je ugotovil, da Rusija Evana Gershkovicha zadržuje neupravičeno, je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Vedant Patel.

Dodal je, da novinarstvo ni zločin ter obsodil zatiranje neodvisnih glasov v Rusiji in vojno oblasti proti resnici.

Gershkovicha so minuli teden obtožili vohunjenja v interesu ZDA. Vse obtožbe odločno zanika in trdi, da je v Rusiji opravljal novinarsko delo. V preiskovalnem priporu, kjer čaka na sojenje, bo do 29. maja. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zapora, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Skrajni levičarji stojijo za protest v prid splavu,
skrajni desničarji pa so na diametralno nasprotni poziciji.
(Foto: Derek French, Pexels.com)

Ministrstvo za pravosodje ZDA v zvezi s morebitnim precedensom pozvalo prizivno sodišče

Ministrstvo za pravosodje ZDA je včeraj pozvalo prizivno sodišče, naj zadrži odločitev zveznega sodnika v Teksasu, s katero bi prepovedali tabletko mifepriston, ki se uporablja za več kot polovico prekinitev nosečnosti, opravljenih letno v ZDA.

Primer, ki je vzbudil veliko pozornosti, bo verjetno končal na vrhovnem sodišču, prenaša STA.

Če bi ta odločitev začela veljati, bi po mnenju ministrstva povozila znanstveno presojo agencije za zdravila in resno škodovala ženskam v vseh zveznih državah ZDA.

Ministrstvo je prizivno sodišče ZDA zaprosilo, naj odredbo okrožnega sodnika v Teksasu zadrži, dokler ne bodo pripravili popolne pritožbe.

Najnovejši spor glede reproduktivnih pravic žensk je v ZDA izbruhnil manj kot leto dni po tem, ko je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo, ki je za pol stoletja uzakonila pravico žensk do splava, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: