Pred 25 leti Zgornje Posočje prizadel rušilni potres

Pred četrt stoletja, 12. aprila 1998, so se v Zgornjem Posočju silovito stresla tla, spominja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Z magnitudo 5,6 je bil to najmočnejši potres 20. stoletja z žariščem v Sloveniji.

Njegovi največji učinki na površju so dosegli od VII. do VIII. stopnje po evropski potresni lestvici. Nastal je ob 12.55, ravno v času, ko so bile mnoge družine pri velikonočnem kosilu.

Žarišče potresa je bilo med dolino Lepene in Krnskim gorovjem, v globini okoli osem kilometrov. Prizadel je naselja v 16 občinah zahodne in severozahodne Slovenije, čutili pa so ga prebivalci celotne države.

O njegovi moči priča tudi podatek, da so ga čutili tudi prebivalci nekaterih predelov kar devetih sosednjih ali bližnjih držav in sicer Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Avstrije, Švice, Italije, Slovaške in celo Češke ter Nemčije.

V potresu je bilo poškodovanih več kot 4000 objektov, ni pa bilo smrtnih žrtev. Poleg velike gmotne škode na Bovškem, Kobariškem in Tolminskem, ki je bila ocenjena na 37 milijonov evrov, je povzročil tudi precejšnje spremembe v naravi, nastali so številni skalnati podori.

V prvih 20 urah po glavnemu potresu je bilo več kot 400 popotresnih sunkov, v naslednjih mesecih pa več kot 9000. Najmočnejši popotresni sunek je nastal 6. maja ob 4. uri in 52 minut po našem času in je imel magnitudo 4,2.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Wilson Malone, Pexels.com)

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: