Ljubljana Festival 2023: Od plesne Carmine Burane in orkestra Gewandhaus do glasbe iz filmov in Pink Floydov

Skupaj s sponzorji, ki podpirajo festival, je direktor in umetniški vodja Darko Brlek predstavil 71. sezono ljubljanskega festivala, danes poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sestaviti letošnji program je bil velik izziv, je na novinarski konferenci povedal Brlek, potem ko je zavod, od leta 1977 tudi član Evropskega združenja festivalov, lani praznoval 70 let.

Poletni festival je njihov največjih projekt, v 71. izvedbi pa se bo po tradiciji zadnjih let začel na Kongresnem trgu 20. junija s Poletno nočjo, ki bo tokrat posvečena Tomažu Domicelju kot avtorju in piscu besedil.

Kot so na svoji spletni strani zapisali organizatorji, bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestraBig Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija ter pod vodstvom Patrika Grebla Domiceljeva najbolj znana dela (Slovenskega naroda sin, Danes bo srečen dan, Jamajka, Avtomat, Življenje je lepo, Ker te nima rad, Banane idr.) izvedli vidni pevski solisti: Alenka Godec, Alfi Nipič, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Dominik Kozarič, Gojmir Lešnjak-Gojc, Hamo, Helena Blagne, Jan Plestenjak, Lara Baruca, Marko Vozelj, Mitja Ferenc, Neisha, Nina Pušlar, Nina Strnad, Nuška Drašček, Saša Lešnjek, Simona Vodopivec Franko, Tinkara Kovač in Tokac.

Do 3. septembra, ko bo festival v Cankarjevem domu zaključil orkester Gewandhaus iz Lepziga s priznanim dirigentom Herbertom Blomstedtom, se bo zvrstila vrsta dogodkov, pretežno v Križankah.

Na polovici avgusta poslastice za ljubitelje filma in filmske glasbe

Od 16. do 19. avgusta, štiri dni zapored, bodo na svoje prav gotovo prišli ljubitelji filma in filmske glasbe. Zapovrstjo se bodo zvrstili večeri, posvečeni Harryju Potterju, Tolkienovemu svetu, Zidu Pink Floydov ter Hansu Zimmerju in drugim.

Morda je za približno predstavitev naštetega najbolje, da si izposodimo del zapisov predstavitve programa in/oziroma posameznih dogodkov.

Da bo “večkrat nagrajena glasba k filmski upodobitvi fantazijskih romanov pisateljice J. K. Rowling bo z odra Križank zvenela v obliki edinstvenega koncertnega večera z zvezdniškimi solisti, zborom in simfoničnim orkestrom,” zapišejo. Program vključuje filmsko glasbo s petimi oskarji nagrajenega legendarnega skladatelja Johna Williamsa (prvi trije filmi), kot tudi Patricka Doyla (četrti film), Nicholasa Hooperja (peti in šesti film) in Alexandra Desplata (sedmi in osmi film) ter glasbo iz predstave Harry Potter in otrok prekletstva.

Poudarjajo, da bodo dogodek bodo vizualno popestrili čarobni svetlobni in laserski učinki, kot gost pa se bo glasbenikom pridružil tudi član originalne igralske zasedbe Chris Rankin, znan kot Percy Weasley, ki bo pripovedoval o svojih izkušnjah s snemanja ene najbolj priljubljenih in uspešnih filmskih franšiz v zgodovini kinematografije.

V Ljubljano prihaja tudi edinstvena izvedba znamenite rock opere The Wall. Enajsti studijski album zasedbe Pink Floyd, ki je izšel leta 1979, raziskuje teme osamljenosti in osebne izolacije v povojni Veliki Britaniji ter vsebuje zelo močno protivojno sporočilo. The Wall  je eden izmed najbolj znanih konceptualnih albumov vseh časov in pripoveduje o življenju Pinka, ki ga je basist in glavna ustvarjalna sila projekta Roger Waters oblikoval po sebi ter ustanovitelju in nekdanjem članu zasedbe Sydu Barrettu. 

Tudi ta koncert bo vizualno popestren z osupljivo svetlobno predstavo in videoprojekcijami, primernimi za praznovanje enega največjih dosežkov v svetu rock glasbe, navajajo.

Odlomki iz uspešnic, kot so James Bond, Pirati s Karibov, Gladiator in Medzvezdje, kot tudi del Morriconeja bodo zveneli v izvedbi ukrajinskega Akademskega simfoničnega orkestra Hmelnitske filharmonije. V središču bodo tudi izjemni solisti – klasična sopranistka Johanna Krumin, klasična vokalistka in tradicijska zulu plesalka Portia Manyike ter gledališki igralec in pevec Linda Rheretyane.

Tudi čarobni glasbeni odlomki iz filmskih upodobitev fantazijskih romanov Tolkiena bodo z odra Križank zveneli v izvedbi simfoničnega orkestra Khmelnitske filharmonije, zbora in solistov, na odru pa se jim bo pridružil tudi William Kircher, član igralske zasedbe trilogije Hobit.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: