Porajajoča se migrantska kriza: Poklukar po razglasitvi izrednih razmer danes v Rimu, Avstrija ne odstopa od podaljšanja nadzora na meji s Slovenijo, znano tudi stališče Evropske komisije

Notranji minister Boštjan Poklukar se bo danes v Rimu srečal z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem. Kot so za STA potrdili na MNZ, se bosta ministra pogovarjala o sodelovanju in tudi razmerah na področju migracij.

Zaradi povečanih migracijskih tokov je namreč vlada v Rimu v torek razglasila šestmesečne izredne razmere na ozemlju celotne države.

Perečo problematiko je s številkami včeraj ponazoril tržaški prefekt Pietro Signoriello, ki je dejal, da je tamkajšnja policija v prvih treh mesecih izsledila okoli 2600 migrantov, ki so v Italijo vstopili prek Slovenije. Gre za več kot štirikratno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Pred obiskom zahodne sosede je Poklukar v torek z delegacijo obiskal območje Policijske uprave Koper, ki skupaj s PU Nova Gorica meji na Italijo.

Avstrija bo znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

Avstrija namerava znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za šest mesecev, je prav tako v torek povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner.

Kot je pojasnil v jutranji oddaji na radiu Ö1, ki deluje v okviru javne radiotelevizije ORF, je podaljšanje nujno, ker nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Omenil je še, da se je okrepil migracijski pritisk na Italijo in da Slovenija beleži 300-odstoten porast nezakonitih migracij. Zato je po njegovih besedah nujno, da se Avstrija pravočasno odzove in se pripravi, je poudaril.

Napovedal je, da bo Avstrija Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko obvestila v prihodnjih dneh.

Avstrija ga je uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev, nazadnje novembra lani.

Migrantsko nasilje v Zagrebu na velikonočni ponedeljek.

Kaiser proti podaljšanju mejnega nadzora s Slovenijo, Drexler za

Na podlagi pridobljenih informacij ni pravega razloga za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo, je v odzivu na odločitev zvezne vlade dejal Peter Kaiser, deželni glavar avstrijske Koroške. Ob tem je spomnil, da mejni prehodi z Italijo, kjer se soočajo s povečanim številom prihodov migrantov, niso nadzorovani.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je v odzivu na izjave Kaiserja pojasnil, da odločitev o podaljšanju mejnega nadzora ne vključuje zgolj neposredne mejne kontrole, ampak tudi druge oblike nadzora na mejah z Italijo in Slovaško.

Podaljšanje pa je podprl Christopher Drexler, deželni glavar avstrijske Štajerske, ki je prepričan, da bo ukrep prispeval k varnosti dežele in nadaljnjemu boju proti nezakonitim migracijam.

Dodal je, da se bodo tovrstni ukrepi sprejemali, dokler se na evropski ravni ne bodo našle prave rešitve.

Fajon avstrijskemu kolegu izrazila nestrinjanje s podaljšanjem nadzora na meji

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v telefonskem pogovoru z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom Dunaj pozvala, naj v zvezi s podaljšanjem nadzora na meji razmisli o nadaljnjih korakih.

Slovenija ne želi zaostrovati prehoda meje, še posebej v luči bližajoče se turistične sezone, je zunanje ministrstvo danes sporočilo prek Twitterja, je sinoči še poročala STA.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je že v torek namero Avstrije, da znova podaljša nadzor na meji za šest mesecev, označilo za nesprejemljivo. Kot so še sporočili, obžalujejo tovrstno ravnanje avstrijskih oblasti, ko bo Evropska komisija prejela razloge za podaljšanje nadzora, pa se nameravajo na to ustrezno odzvati.

Evropska komisija: Nadzor na notranjih schengenskih mejah skrajni ukrep

Pri Evropski komisiji so glede namere Avstrije, da za šest mesecev znova podaljša nadzor na meji s Slovenijo, pa tudi z Madžarsko, že v torek poudarili, da mora biti nadzor na notranjih schengenskih mejah izreden, časovno omejen in skrajni ukrep.

Ob tem so pojasnili, da glede vprašanja uvedbe mejnih kontrol sodelujejo z vsemi državami članicami EU.

Kot je v Bruslju takrat pojasnila govorka komisije Anitta Hipper, morajo obvestilo Avstrije glede ponovnega podaljšanja nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko najprej prejeti in šele nato oceniti razloge zanj.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: