V Sloveniji in regiji sledi poslabšanje vremena; na višje ležečih predelih se sneg že oprijema cestišč

Na višje ležečih predelih po državi se po poročanju prometnoinformacijskega centra sneg že oprijema cestišč, zato je za voznike zimska oprema obvezna.

Kot so napovedali na Arsu, bo vreme danes deževno, v alpskih dolinah in gorah pa bo snežilo. Na Kredarici je zapadlo že deset centimetrov snega, na Vršiču devet.

Napovedujejo, da se bo meja sneženja od severa spustila na nadmorsko višino med 500 in 900 metrov, ponekod bo zapadlo do 50 centimetrov snega.

Na strmih pobočjih na Arsu ne izključujejo niti možnosti plazov, zato odhode v sredogorje in visokogorje v teh razmerah odsvetujejo.

Zaradi padavin bodo po opozorilu Arsa danes močneje narasle tudi reke, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kakšna je napoved za Slovenijo in sosednje pokrajine? Poslabšanje!

Do jutri zjutraj bo v goratem svetu severozahodne in severne Slovenije nad višino okoli 800 m lahko zapadlo od 25 do 50 cm snega. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov, poroča ARSO.

Ponoči bodo padavine slabele in se umikale proti severu. Meja sneženja bo med 400 in 800 m nadmorske višine. Veter bo slabel. Jutranje temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem okoli 7 °C.

Jutri bo oblačno. Občasno bodo še padavine, predvsem v južni Sloveniji pa popoldne krajevne plohe, morda tudi kakšna nevihta. Ponekod bo pihal severozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 12 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastajale bodo krajevne plohe, lahko tudi zagrmi.

V soboto bo spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. V nedeljo bo pretežno oblačno, predvsem v notranjosti Slovenije bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe.

Kredarica2.513 m290 cm10 cm12 ur
Kanin2.260 m153 cm9 cm12 ur
Zelenica1.534 m141 cm0 cm12 ur
Vršič1.684 m61 cm9 cm12 ur
Vogel1.515 m60 cm0 cm24 ur
Krvavec1.740 m51 cm0 cm12 ur
Rudno polje1.344 m15 cm0 cm12 ur
Pavličevo sedlo1.337 m8 cm

Snega, v nasprotju s splošnim prepričanjem, ni tako malo, kar je razvidno tudi iz zgornje tabele.

Hrvaška: “Pričakovana velika sprememba vremena je tukaj!” Po vsej državi izdana opozorila: “Nevihte, plohe, sneg, možne tudi pijavke!”

Velika vremenska sprememba je tukaj, sporoča hrvaški Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Proti koncu včerajšnjega dne se je oblačnost povečevala, v skladu z napovedmi pa je na celini pihal šibak in zmeren, na Jadranu pa nekoliko okrepljen jugo z najvišjo dnevno temperaturo zraka od 15 do 20 °C.

Danes je v osrednjih in gorskih krajih pričel padati dež, na severnem Jadranu pa plohe spremlja tudi grmenje.

Na spletni strani DHMZ navajajo, da se dež širi proti vzhodu in jugu. Nastajajo krajevne plohe z grmenjem, ki so popoldne zajele tudi Dalmacijo. V višjem gorstvu beležijo padec temperature z možnostjo sodre in snega.

Obeti? Na Jadranu bo zapihal predvidoma zmeren in močan, ponekod tudi nevihten jugo, drugod po državi bo pihal šibak do zmeren jugovzhodnik in jugo, v osrednjih krajih pa severovzhodnik. Zaradi močnega vetra in močnega dežja je Meteoalarm izdal rumeno opozorilo za večji del Hrvaške, z izjemo osiješke regije, ki je v zeleni barvi.

Jutranje temperature bodo od 4 do 9, najvišje dnevne temperature od 8 do 13 stopinj, z izjemo Slavonije in Dalmacije, kjer se bodo najvišje gibale med 16 in 20 stopinj Celzija. Po napovedih bo nestabilno vreme na Hrvaškem trajalo vsaj do začetka, v Sloveniji pa do sredine prihodnjega tedna.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: