Delničarjem Petrola se letos obeta 70 centov dividende

Nadzorni svet in uprava Petrola skupščini družbe predlagata, da se za izplačilo dividende za lani nameni 70 centov bruto na delnico, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Če bo skupščina sredi maja tak sklep podprla, bodo delničarji letos prejeli precej nižjo dividendo kot lani, ko je ta znašala 30 evrov bruto na delnico, a bodo dividende kljub izgubi vendarle izplačane.

Kot so sporočili iz Petrola, so bile pri določanju predlagane višine dividende upoštevane zahtevne poslovne razmere v letu 2022, potrebne investicije, prosti denarni tok, zadolženost družbe, razvojni načrti, višina zadržanih dobičkov preteklih let, ustrezno razmerje med neto finančnim dolgom in EBITDA ter likvidnostna situacija.

Skupina Petrol je lani po nerevidiranih podatkih zabeležila rekordnih 9,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 2,7 milijona evrov čiste izgube. V prvi oceni je poročala o lanski čisti izgubi v višini 12,1 milijona evrov, še predlani pa je imela 124,5 milijona evrov čistega dobička.

Nove avanture pri Petrolu?

Dogajanje oziroma izkupiček je leta 2022, pričakovano, zaznamovala regulacija cen pogonskih goriv na vseh trgih. Zato Petrol z zahtevki terja povrnitev nastale škode; ta po njihovih izračunih v Sloveniji znaša slabih 107 mio EUR, na Hrvaškem pa skoraj pol manj- slabih 56 mio EUR.

Sprožili so postopke za mirno rešitev spora tako s slovenskim državnim odvetništvom kot Republiko Hrvaško. Slovensko državno odvetništvo je predlog zavrnilo, na Hrvaškem pa odločitve še niso sprejeli, ni pa tudi nikakršnih namigov v zvezi z morebitno odločitvijo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: