Javni poziv k podaji predlogov za podelitev Prešernovih nagrad v letu 2024

Upravni odbor Prešernovega sklada je objavil javni poziv k podaji predlogov za podelitev najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada v letu 2024. Rok za podajo predlogov je 15. september 2023.

Prešernova nagrada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Ustvarjalec jo lahko prejme le enkrat.

Nagrada Prešernovega sklada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. V to obdobje se šteje obdobje treh let pred iztekom roka javnega poziva za predlaganje kandidatov za podelitev nagrad.

Vsako leto se lahko podelita največ dve Prešernovi nagradi in največ šest nagrad Prešernovega sklada, kandidate za Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada pa lahko predlagajo pravne osebe s področja kulture in fizične osebe.

Prešernov sklad
(Vir: Ministrstvo za kulturo, gov.si; Avtor: Vesna Vidmar)

Predlog za nagrado mora biti izčrpno utemeljen in ustrezno dokumentiran v skladu s 3. in 4. členom Zakona o Prešernovi nagradi. Predlog mora vsebovati jasno in izčrpno oblikovano stališče o primernosti kandidata za predlagano vrsto nagrade. Navedeni morajo biti najpomembnejši življenjepisni podatki, ključni umetniški dosežki, ustrezna strokovna mnenja, ustrezne kritične ocene ipd.

Upravni odbor Prešernovega sklada bo sprejemal predloge za Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada do vključno 15. 9. 2023. Predloge se lahko do navedenega roka pošlje po pošti na naslov Ministrstvo za kulturo, Prešernov sklad, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana ali elektronsko na naslov gp.mk@gov.si ali do navedenega roka osebno odda v poslovnem času na sedežu Ministrstva za kulturo.

Morebitni predlogi, ki bodo poslani po navedenem roku, bodo obravnavani za podelitev nagrad v letu 2025.

Javni poziv je bil 7. aprila 2023 objavljen v Uradnem listu, na vladni spletni strani še sporoča Ministrstvo za kulturo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: