Na Hrvaškem zažgali avto sodnice; policija zatrjuje, da je razlog banalen in da ne gre za maščevanje podzemlja

Avto je zažgal sosed, motiv pa je malodane neverjeten. “Tako neumen je, da ga je težko dojeti …”, prenašajo hrvaški mediji.

Da je v nedeljo v središču Osijeka zgorel avto BMW X6 sodnice osiješkega županijskega sodišča Vlaste Šimenić Kovač in da je policija ugotovila, da so ga za zdaj še neznani storilci zažgali namerno, so takrat poročali malodane vsi mediji in tiskovne agencije v regiji, med njimi tudi STA.

Predsednik vrhovnega sodišča Radovan Dobronić je v zvezi z dogodkom v pogovoru za hrvaško televizijo RTL izjavil, da pričakuje temeljito preiskavo primera. Ocenil je, da je zaščita sodnikov na Hrvaškem na izjemno nizki ravni oziroma da skoraj ne obstaja, po njegovem mnenju pa ni bilo niti primernega odziva na konkretni primer.

Na vprašanje, ali zažig avtomobila sodnice kaže tudi na to, da državo trese mafija, pa je odgovoril, da primer kaže na to, da se je mafija zelo okrepila in da postaja vse bolj brezobzirna, saj podobnih primerov doslej ni bilo, je še prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA).

Nepričakovan preobrat, teorije zarote so padle v vodo

Kot je sinoči objavil Jutarnji list, so razlog za požig na velikonočno jutro slabi sosedski odnosi. Policisti so zelo hitro odkrili in našli osumljenca, neuradno pa gre za sodnikinega soseda O. D. (37).

“Na policiji so mi povedali, kaj je bil motiv, vendar vam o tem še ne morem povedati ničesar, ker sem podpisala pogodbo o zaupnosti. V bistvu je tako neumno, da normalen človek kaj takega težko zazna in sprejme in verjamem, da bodo- ko bo policija sporočila, za kaj gre- tako odreagirali vsi.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Rodrigo Teixeira)

Seveda me glede na to, da živim tukaj, kjer sem, skrbi, a mi je zdaj veliko lažje, ko vem, da napad ni bil motiv mojega sodniškega dela,” je novinarjem že v sredo zvečer povedala sodnica Šimenić Kovač.

Gre torej za moškega, s čigar družino si sodnica deli skupni vhod v stavbo in dvorišče, njuni odnosi pa so že leta slabi in okrnjeni, celo zaradi najmanjših stvari in dogodkov, kot sta hrup ali parkiranje avtomobila na dovozu. Povod za podžig naj bi bilo prav parkiranje BMW-ja ob dovozu.

“Policisti so zaključili kriminalistično preiskavo zoper 37-letnika zaradi suma storitve kaznivega dejanja ogrožanja življenja in premoženja s splošno nevarnim dejanjem ali sredstvom. Ta je 9. aprila okoli 6. ure zjutraj zažgal parkiran avtomobil v Osijeku, nato pa se je odpeljal s kraja dogodka. Požar so pogasili pripadniki JVP mesta Osijek, poškodovan pa ni bil nihče. Avto je v celoti zgorel, 62-letni lastnici pa je nastalo za 30.000 evrov premoženjske škode. Poškodovano je tudi vozilo, ki je bilo parkirano ob njem. Po končani kriminalistični preiskavi so 37-letnika starega osumljenca so ob kazenski prijavi predali pripornemu nadzorniku osiješko-baranjske policijske uprave,” je sporočila policija.

V četrtek je bil osumljenec zaslišan v občinskem državnem pravobranilstvu v Osijeku, ki je zoper njega vložilo kazensko ovadbo in zahtevalo pripor, o katerem je odločil preiskovalni sodnik Županijskega sodišča v Osijeku.

Osumljeni celo opazoval preiskavo

Od ljudi, ki so bili na kraju dogodka kmalu po zažigu avtomobila, so novinarji izvedeli, da je bil osumljenec tam ves čas. Mimogrede, policiji so pri iskanju pomagale nadzorne kamere, ki se nahajajo na Ulici Lorenza Jägerja, torej verjetno kamere, ki jih je na stavbo namestila prav družina osumljenca, saj je policija od njih v nedeljo zahtevala posnetke. Policiji in sodstvu je sicer že znan.

V javnosti se je v minulih dneh pojavilo ugibanje o tem, ali ima požig kaj opraviti s kazenskimi postopki, ki jih vodi Šimenić Kovač, med katerimi so bili nekateri precej obsežni in resni. Zdaj se je, kot že omenjeno, izkazalo, da to nima nič s tem.

“Še enkrat bi se rada zahvalila policiji za njihovo hitrost in učinkovitost, osebno pa sem vesela, da se je izkazalo, da ta napad nima nobene zveze z mojo sodniško dolžnostjo. Gre za potrditev, da sem svoje dosedanje delo opravljala skladno z zakonom in sodniško dolžnostjo, po kodeksu, to pa nameravam početi tudi v prihodnje,” je sklenila sodnica, ki tudi sinoči zaradi podpisane pogodbe o zaupnosti ni imela kaj dodati, še prenaša Jutarnji list.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: