Prepotentnost brez primere? Nataša Pirc Musar za STA: Kdor hoče na obisk v predsedniško palačo, mora priti z vsebino!

(novica s komentarjem) 

Predsedničin forum in porajajoči se predsedničin dvor: “Ob vsakem prazniku ni več dneva odprtih vrat!” Ukinila je tudi Pahorjevo Jabolko navdiha, ki jo bo zamenjala z globalistični agendi bolj ljubo nagrado za človekove pravice, kar koli že dojema pod tem.

Prva predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar po dobrih treh mesecih na funkciji pravi, da jo opravlja srčno. Obenem pa je že jasno, da jo bo opravljala drugače kot njen predhodnik Borut Pahor, zapišejo uvodoma pri Slovenski tiskovni agenciji. Enega ključnih odmikov vidi v tem, da bo v predsedniški palači prostor za tiste, ki tja pridejo z vsebino, poudarjajo pri STA.

Tako ob vsakem prazniku ni več dneva odprtih vrat, bo pa dvodnevni ob dnevu državnosti. Vse organizacije, tudi šole, ki želijo na obisk v predsedniško palačo, pa morajo tja priti z vsebino. “Gre zlasti za teme, ki sem si jih izbrala kot del predsedniškega programa, pri šolah pridejo najbolj v poštev podnebne spremembe in medgeneracijska solidarnost,” pravi.

Poleg tega kot prioritete izpostavlja še samooskrbo in prehransko varnost, zdravstvo, pokojninsko reformo, človekovo varnost in mednarodne odnose.

Te teme bodo obravnavali tudi na posvetih, imenovanih Predsedničin forum, prvi bo namenjen zdravstvu, drugi, oktobrski, pa samooskrbi. “Vsak forum bo vsebinsko načrtovan, po njem pa bomo predloge predali vladi in nato spremljali njihovo morebitno uresničevanje. Morda sem idealist, morda pričakujem preveč, ampak na zaključkih bomo ne samo delali, ampak garali,” obljublja. A “reforme so v enem delu bistvene in nujne”, pravi Pirc Musar.

Področje človekovih pravic je sicer tisto, ki mu je Pirc Musar pred prevzemom predsedniške funkcije namenjala največ pozornosti, prav tako bo nanje pozorna v novi vlogi, tudi z uvedbo nagrade za delo na področju človekovih pravic.

Prvič jo bodo podelili ob letošnjem dnevu človekovih pravic, ki je 10. decembra. Ta nagrada bo sicer zamenjala jabolko navdiha, ki ga je podeljeval prejšnji predsednik.

Zahodni Balkan v ozadje, v ospredje nezakonite migracije, a iz smeri Balkana.

V ospredju delovanja v prvih sto dneh je bila sicer zunanja politika, zlasti pridobivanje podpore za kandidaturo Slovenije za članstvo v varnostnem svetu ZN.

V volilni kampanji je sicer napovedovala prve obiske v državah Zahodnega Balkana, a je ta kos zarečenega kruha že pojedla, saj so se s svetovalci odločili, da je smotrno najprej obiskati sosednje države, še prenaša STA.

Ena od tem, pri katerih Slovenija sodeluje s sosedami, je tudi obvladovanje nezakonitih migracij, poudarjajo pri tiskovni agenciji.

A ni zaznati, da bi Pirc Musarjeva ali STA (s)miselno povezala, da migranti prihajajo po (zahodno)balkanski poti in da torej ne moreš obvladovati novonastalih razmer, če se že v startu odpoveš srečanjem z najvišjimi predstavniki teh držav.

Avstrija je ta teden znova napovedala podaljšanje nadzora na sicer schengenski meji, čemur sicer predsednica nasprotuje in v tem ne vidi potrebe, v Italiji so razglasili izredne razmere, Hrvaška je z novim letom vstopila v schengen, s čimer se je odgovornost za varovanje zunanje schengenske meje in obvladovanje nezakonitih migracij premaknilo na njeno južno mejo.

Pirc Musar je ob tem prepričana, da si morajo sosednje države med seboj zaupati. “Hrvaška je izpolnila vse pogoje za vstop v schengen. Če bo treba, jim lahko tudi Slovenija ponudi pomoč pri varovanju schengenske meje, pomaga tudi Frontex. In tudi sicer evropske države vsako leto bolje sodelujejo pri reševanju teh vprašanj,” je izpostavila.

Ne glede na trenutno visoke številke nezakonitih prehodov mej zato meni, da nadzor na notranjih schengenskih mejah ni potreben. “Hrvaška se je bala, da bo Slovenija na meji postavila podoben režim, kot ga ima Avstrija. Zunanja ministrica Tanja Fajon mi je zagotovila, da se to ne bo zgodilo. Zdi se mi, da je tako prav, upam pa tudi, da bosta tudi Slovenija in Avstrija v bližnji prihodnosti našli rešitev, ki bi morala biti drugačna od sedanje.”

Ko gre za Italijo, je v pogovoru z italijanskim zunanjim ministrom Antoniem Tajanijem pritrdila, da je EU predolgo samo gledala, kaj se dogaja na Lampedusi in proti notranjosti Italije. Veseli pa jo, da osnutek nove uredbe o azilni in migracijski politiki bolj poudarja solidarnost med državami.

Tako predsednica Pirc Musarjeva kot STA se tega, da se s tem pravzaprav ustvarja ti. migrantski žep prav na območju Slovenije, ne dotakneta.

Novinarji ne načenjajo, oblastniki ne odgovarjajo, volk je sit, koza pa cela.

Celoten pogovor in zvočni zapis sta na voljo s klikom na sledečo povezavo: https://www.sta.si/3160625/natasa-pirc-musar-za-sta-kdor-hoce-na-obisk-v-predsednisko-palaco-mora-priti-z-vsebino

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: