Evropska matematična olimpijada za dekleta v Portorožu, mladi v Kranju o trajnostni mobilnosti

V kranjski Kovačnici se bo danes zbralo 40 mladih iz več kot desetih držav sveta, ki se bodo pomerili v mednarodnem hekatonu na temo trajnostne mobilnosti.

Na dogodku Hack4Climate se bodo spoprijeli z izzivom, kako čim več ljudi pritegniti k uporabi koles in javnega prevoza ter kako večkrat pustiti avto doma.

V Sloveniji se namreč več kot polovica voženj, krajših od dveh kilometrov, opravi z avtomobilom, kar je velik vir izpustov toplogrednih plinov.

Rešitve je možno iskati tudi s hekatoni, ki ponujajo znanje, ideje in inovativne načine reševanja težav, so prepričani izvajalci projekta Life IP Care4Climate, katerega del je današnji dogodek v Kranju.

Kot je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec, prihodnost pripada mladim. Prepričan je, da imajo veliko idej za zeleno mobilno prihodnost in da lahko z njimi pripomorejo k spremembam.

Portorož.

Na Evropski matematični olimpijadi za dekleta v Portorožu se bo pomerilo več kot 200 mladih matematičark z vsega sveta

Z otvoritveno slovesnostjo se je sinoči v Portorožu začela Evropska matematična olimpijada za dekleta, na kateri bo tekmovalo 214 najboljših mladih matematičark iz 54 držav.

Slovenijo zastopa osem deklet, ki tvorijo dve ekipi. še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Matematičarke je pozdravila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je poudarila pomen opogumljanja deklet za STEM poklice.

Udeležba na EGMO 2023 po njenih besedah dekletom mogoča nadgrajevanje znanja, krepi samozavest in dviguje samopodobo ter nenazadnje spodbuja odločitev za študij in poklicno kariero na področjih STEM, torej matematike, naravoslovja, znanosti ali tehnike, kjer so sicer zastopane v manjšem številu.

Na olimpijado, ki jo organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, je iz vsake države prišla ekipa štirih posebej nadarjenih srednješolk.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: