Matični odbor DZ po odložilnem vetu DS podprl novelo zakona o tujcih; lažne prijave prebivališč dolžne preverjati upravne enote

Vlada morebitne zlorabe in lažne prijave prebivališč, ki so posledica dejanj posameznikov, preprečuje tako na zakonodajni ravni, kot tudi z ozaveščanjem posameznikov o prijavni obveznosti.

Tako je vlada odgovorila na poslansko vprašanje poslanke SDS Alenke Helbl. Upravne enote so po navedbah vlade tiste, ki so dolžne preverjati resničnost prijave prebivališča.

V ugotovitvenih postopkih sodelujejo s policijo in tudi drugimi državnimi organi, ki se medsebojno obveščajo o sumih lažne prijave ter pristojnim upravnim enotam podajajo predloge za uvedbo postopkov ugotavljanja stalnega oziroma začasnega prebivališča.

V Sloveniji je leta 2021 začasno prebivališče prijavilo 245.352 posameznikov, stalno prebivališče pa 95.281 posameznikov.

Leta 2022 je začasno prebivališče prijavilo 272.086 posameznikov ter stalno prebivališče 101.147 posameznikov, so še pojasnili, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Matični odbor DZ po odložilnem vetu državnega sveta z večino glasov podprl novelo zakona o tujcih

Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so po vetu državnega sveta včeraj znova odločali o noveli zakona o tujcih.

Da je novela zakona ustrezna, je glasovalo osem članov odbora, pet jih je bilo proti.

Odložilni veto na novelo zakona o tujcih je državni svet sprejel na izredni seji v začetku aprila in ob tem pozval državni zbor, naj ob ponovnem odločanju novelo zakona zavrne.

To pomeni, da bo za vnovično potrditev novele na plenarni seji DZ potrebna večina glasov poslancev, torej 46.

Z večino glasov so na odboru podprli tudi predlog novele zakona o informacijski varnosti, ki povečuje zaščito centralnega informacijsko-komunikacijskega sistema državne uprave, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: