Pravosodje: na mariborskem sodišču lanski pripad zadev podoben predlanskemu, Pravna mreža poziva k ohranitvi integritete ustavnega sodišča

Mariborsko okrožno sodišče s pripadajočimi okrajnimi sodišči v Mariboru, Slovenski Bistrici in Lenartu je lani v reševanje prejelo 73.589 zadev, kar je 202 zadevi več kot leto prej.

Skupaj so rešili 74.609 zadev. Na okrožnem sodišču so v obravnavo prejeli 13.066 zadev, kar je slaba dva odstotka manj kot leta 2021.

V primerjavi z letom 2021 se je na okrožnem sodišču za dobro petino povečal pripad pomembnejših nepravdnih zadev, pri čemer so v reševanje prevzeli sto primerov ljubljanskega okrožnega sodišča, še 59 pa iz celjskega.

Prav tako se je v primerjavi z letom prej za skoraj sedem odstotkov povečal pripad pomembnejših insolvenčnih zadev, medtem ko je v pomembnejših pravdnih zadevah pripad ostal na predlanski ravni.

V pomembnejših kazenskih in gospodarskih zadevah je bil ta manjši za okoli 16 odstotkov, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Protestniki pred stavbo Okrožnega sodišča v Mariboru.

Za ohranitev integritete ustavnega sodišča

Pravna mreža za varstvo demokracije poziva k ohranitvi integritete ustavnega sodišča pri odločanju o Radioteleviziji Slovenija, je sinoči prenesla STA.

Pozdravljajo odločitev sodišča, da je iz odločanja izločilo Nežo Kogovšek Šalamon in to, da je izločitev predlagala sama, saj menijo, da je sodišče s tem odpravilo vsak dvom v neodvisnost.

Hkrati pozivajo Klemna Jakliča, da predlaga svojo izločitev iz odločanja o RTV in s tem sodišču omogoči vsebinsko presojo svoje neodvisnosti.

Prepričani so, da je nov koncept upravljanja javne RTV skladen s slovensko ustavo, zato verjamejo, da končna odločitev sodišča ne bo odvisna od njegove sestave.

Ustavno sodišče je namreč včeraj izločitev sodnika Klemna Jakliča in Mateja Accetta zavrglo kot prepozne.

Ustavnega sodnika Roka Čeferina so medtem iz odločanja izločili iz odločanja v tej zadevi že januarja.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: