Agencija za varnost prometa: Prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti več, smrti manj

Agencija za varnost prometa (AVP) pred jutrišnjim začetkom pomladne preventivne akcije za zmanjševanje hitrosti na cestah izpostavlja, da se je lani zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo skoraj 3500 prometnih nesreč, kar je 17 odstotkov več kot v prejšnjem letu.

Zmanjšalo pa se je število umrlih, ki je doseglo najnižje število v zadnjih petih letih.

Povečalo se je tudi število lažje in hudo poškodovanih, ki je doseglo najvišje število v zadnjih petih letih in bilo za približno petino višje kot v letu 2022.

V agenciji pojasnjujejo, da je namen akcije, ki bo trajala do nedelje, predvsem umirjanje hitrosti na cestah, saj po njihovih ocenah vozniki v času poostrenega nadzora vozijo počasneje in varneje.

Dolgoročni cilj akcije je, da takšen način vožnje vozniki ohranijo tudi po zaključku akcije, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Statistika je zgovorna sama po sebi

Statistika, ki je dostopna na spletni strani AVP sicer pove, da je bilo največ nesreč v obdobju 2016- 2022 prav lani in sicer 18714. Največ nesreč s smrtnim izidom pa je bilo leta 2016, ko se je zgodilo kar 125 takih ali povprečno več kot deset na mesec.

V negativnem in pozitivnem smislu izstopata še leti 2021, ko se je zgodilo 112 tvorstnih nesreč in že omenjeno lansko leto, ko je bilo na srečo takih nesreč “zgolj” 78.

Še nekaj je zlahka razvidno iz statistike: število vseh in vsakovrstnih nesreč je praviloma največje v poletnem obdobju oziroma obdobju lepega in toplega vremena (maj- september), ko so dnevi daljši in noči krajše.

Takrat je tudi največ aktivnosti na prostem, med takšne pa se da uvrstiti tudi zabave na prostem, obiskovanje prireditev, (večdnevnih) festivalov ter ostalih druženj, kjer ne manjka alkohola in prepovedanih substanc.

Statistika potem odstopa še novembra, ko so trgatve že zaključene, nastopi pa obdobje martinovanj, v letih 2016 in 2019 pa tudi praznično (pred)novoletno obdobje. Opazen je padec slednje v epidemijskem “korona” času.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: