Helikopterska zmeda na relaciji ZDA- Hrvaška- Madžarska- Ukrajina. Dresura Orbana ali kaj drugega?

Ameriški dokumenti kažejo, da Madžarska – katere meja z Ukrajino je približne dolžine kot tista s Slovenijo – morda skrivoma zaveznikom dovoljuje uporabo njenega zračnega prostora za premikanje orožja na bojišče, kljub nasprotnim obljubam Orbanove vlade Moskvi o prepovedi takšnih transferjev, poroča Politico.

Hrvaški mediji se zadnja dva dni “zabavajo” z ugotovitvami uglednega bruseljskega medija, ki je prišel v posest ameriških dokumentov, ki so “naključno” pricurljali v javnost. V njih je Hrvaška prvič omenjena kot ena od številnih držav, ki Ukrajini vojaško pomagajo.

Eden od omenjenih dokumentov tako podrobno opisuje načrt ukrajinskih pilotov za prelet doniranih helikopterjev iz Hrvaške v Ukrajino, a “skozi madžarski zračni prostor”.

Politico sicer ni mogel preveriti verodostojnosti dokumentov, a tovrstne informacije ne dokazujejo le, da Madžarska dopušča transport orožja po svojem nebu, ampak so tudi v nasprotju z medijskimi poročili, da bodo helikopterji premeščeni po kopnem ali z leti iz smeri Poljske.

Madžarski in hrvaški uradniki se (še) niso odzvali na prošnje za komentar, so zapisali pri Jutarnjem listu in Slobodni Dalmaciji, ki pisanje zagrebškega medija sicer večinoma povzema.

Sporni helikopterji hrvaške vojske Mi-8, ki naj bi odleteli v Ukrajino, so predhodniki Mi-17 (na fotografiji).

Politico se pri tem sklicuje na članek iz Jutarnjega lista, ki je prvi objavil, da je dostava štirih ameriških ( po sistemu 2+2) UH-60M Black Hawk na Hrvaško omogočila upokojitev dela flote Mi-8 hrvaških zračnih sil leta 2022.

Tudi zaradi tega se je Hrvaška odločila da bo 14 njenih helikopterjev kmalu premeščenih na Poljsko za dostavo ukrajinskim oboroženim silam, poroča zagrebški medij. Velja spomniti, da je Hrvaška že pred tem prejela 15 ameriških bojnih helikopterjev Bell OH-58 Kiowa Warrior, ki naj bi jih uporabljali tudi za izvidništvo pri nadzoru meje v zvezi z nelegalnimi migracijami, niso pa ti helikopterji primarno namenjeni transportu oziroma se jih lahko v ta namen uporablja v (zelo) omejenem obsegu. Vsekakor niso primerljiv z Mi-8, poudarja stroka.

Tamkajšnji novinarji so prav tako razkrili, da so omenjeni helikopterji trenutno na remontu v Letalsko-tehničnem centru v Veliki Gorici in v neposredni bližini novega mednarodnega letališča Franjo Tuđman/Zagreb- vojaški bazi Pleso.

Naslovnica Jutarnjega lista ta konec tedna.
(Foto: posnetek zaslona)

V članku, ki ga citira Politico, je navedeno, da so “hrvaški časopisi navedli tudi nekaj podrobnosti: helikopterjem so odstranili hrvaške oznake, polovica helikopterjev bo prepeljana po delih po cesti, ostalih sedem helikopterjev pa bo na Poljsko odletelo.

Zaenkrat še ni uradne potrditve, da bi kakšen helikopter transferirali proti Ukrajini. Neuradne informacije izpred nekaj tednov pa kažejo, da se je prevoz helikopterjev začel in da so prvi trije zapustili Hrvaško, prenaša splitska Slobodna Dalmacija.

Na Hrvaškem priljubljeni Mi-17 med gašenjem požara v Dalmaciji.

V ozadju nova degradacija oziroma osamitev Madžarske zaradi nestrinjanja z vstopom Švedske v NATO?

Dokumenti ameriških obveščevalnih služb torej kažejo, da Madžarska na skrivaj dovoljuje zaveznicam uporabo njenega zračnega prostora, kljub obljubam Moskvi, da bo prepovedala tovrstno prehajanje meje. Madžarski predsednik Viktor Orban sicer že dolgo velja za tihega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, malodane trojanskega konja znotraj EU.

Kot že omenjeno, Politico trdi, da je v dokumentih omenjen načrt, da bi ukrajinski piloti s podarjenimi hrvaškimi helikopterji iz Hrvaške v Ukrajino poleteli prek madžarskega zračnega prostora. Omenjeni načrt naj bi bil v nasprotju s poročanjem medijev, ki navajajo, da bodo helikopterje premestili po kopnem ali zraku preko Poljske.

Analitiki zdaj menijo, da se dokumenti v javnosti niso znašli po naključju. Madžarsko blokiranje kandidature Švedske za članstvo v Natu je namreč zmedlo in razdražilo zahodne vlade. Spomnimo: madžarski parlamentarci so po mesecih odlašanja sprejeli vstop Finske v Nato, tik pred Turčijo, a Madžarska pri odlašanju odločitve glede Švedske še naprej sledi Ankari, še piše Politico.

Lahko bi šlo torej za svojevrstno dresuro neposlušne Budimpešte, z namenom razkrivanja dvoličnosti tamkajšnje vlade in (s)krhanja odnosov z Moskvo, ki predvsem temeljijo na medsebojnem zaupanju. V ozadju tudi te operacije naj bi bil Washington, kajpak.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: