Ob dnevu paraplegikov in tetraplegikov varuh poziva k njihovi vključenosti v družbo; prihodnji teden mednarodna konferenca o aktivnem in zdravem staranju

Na prvi mednarodni konferenci o aktivnem in zdravem staranju, ki bo v četrtek v Ljubljani, se bodo sodelujoči dotaknili predvsem zdravstvenih storitev za starejše prebivalstvo, ki živi na odmaknjenih območjih Jadransko-jonske regije.

Z novimi socialnimi inovacijami si želijo predvsem dvigniti kakovost življenja starostnikov, so sporočili z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je sicer nosilka programa SI4CARE, v sklopu katerega se bo odvila konferenca.

V sklopu evropskega programa, ki traja od decembra 2020 in se s konferenco tudi zaključuje, bodo v sredo organizirali tudi dogodek, na katerem se bodo seznanili s prihodnostjo raziskav na področju starosti.

Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob dnevu paraplegikov in tetraplegikov varuh poziva k njihovi vključenosti v družbo

Ob slovenskem dnevu paraplegikov in tetraplegikov, ki ga obeležujemo danes, varuh človekovih pravic Peter Svetina poziva k njihovi vključenosti v družbo ob enakih pogojih, kot jih imajo drugi posamezniki.

Že dlje poziva k dostopnosti javnih ustanov za gibalno ovirane osebe in k izgradnji ustrezne javne infrastrukture.

Poročilo varuha o dostopnosti centrov za socialno delo je med drugim pokazalo, da kar 18 od 63 enot centrov nima sanitarij za invalide in jih usmerja na sanitarije na bližnji bencinski servis ali v 170 metrov oddaljen zdravstveni dom.

Takšno stanje je po varuhovem mnenju nedopustno, saj invalide na tak način še bolj odrivamo na rob družbe.

Dve leti pred zakonskim rokom, ki predpisuje odpravo arhitektonskih ovir za invalide, državo in občine čaka še veliko dela, ugotavlja, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: