Valicon: Slovenci najbolj zaupamo gasilcem, zaupanje v vojsko in poklic vojaka se zvišuje

Najnovejša raziskava Ogledalo Slovenije, ki jo dvakrat letno pripravi agencija Valicon, kaže, da tako vojska kot poklic vojaka uživata visoko zaupanje, ki se je v primerjavi z lanskim oktobrom še povišalo. Poklic, ki mu Slovenci najbolj zaupajo, je še vedno gasilec, ravno tako civilna zaščita sodi med institucije, ki med prebivalci zbujajo največ zaupanja.

Na Ministrstvu za obrambo so prepričani, da sta rast zaupanja in visoka podpora institucijam, kot sta civilna zaščita in vojska, plod dobrega dela v minulih mesecih in vlaganj v obrambni resor, so konec tedna zapisali na vladni spletni strani.

Zakaj? Razlogi so znani in v širši javnosti dobro sprejeti, velja zapisati.

Slovenska vojska je namreč lani poleti ob požarih na Krasu takoj priskočila na pomoč in zagotavljala tako pomoč pri gašenju iz zraka kot tudi logistično podporo, ob suši je s cisternami zagotavljala prevoz vode v slovensko Istro, takoj se je odzvala ob poplavah v Osilnici in Kostelu.

S svojim delom so pripadniki in pripadnice pomagali tudi pri izvedbi športnih tekmovanj, kot so svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki in obe prireditvi v Planici, Nordijsko prvenstvo in Svetovni pokal v smučarskih skokih. Pomembno vlogo Slovenska vojska opravlja tudi ob zagotavljanju helikopterske nujne medicinske pomoči in gorskih nesrečah, kar se je pokazalo tudi ob nedavni nesreči na Mali Mojstrovki.

S sistematičnim pristopom k posodobitvi obrambnega sistema zagotavljajo več sredstev za obrambni resor in odgovarjajo na aktualne varnostne razmere v Evropi in svetu, še poudarjajo. To naslavlja tudi marca sprejeta Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do 2040, ki predvideva ambicioznejše doseganje obrambnih izdatkov, saj naj bi raven dveh odstotkov BDP dosegli najpozneje do leta 2030.

Za sodobno vojaško opremo in oborožitev za Slovensko vojsko nameravajo vsako leto nameniti vsaj 20 odstotkov skupnih obrambnih izdatkov, ob tem pa si prizadevajo za vlaganja tudi v opremo za dvojno rabo in krepitev zmogljivosti Slovenske vojske, ki so lahko uporabljene v podporo sistemu zaščite in reševanja.

Sprejemajo tudi številne ukrepe za kadrovsko popolnitev in na različne načine privabljajo mlade.

Med drugim s spremembami Zakona o službi v Slovenski vojski omogočajo zaposlitev tistim, ki nimajo končane srednje šole in bi jo radi končali ob delu. Zanimanje za služenje domovini raste, ugotavljajo, to se kaže tudi med številnimi dijaki in študenti, ki se vsako leto prijavijo na različne tabore za mlade.

Prav zaradi velikega zanimanja soo letos odpravili omejitev števila prijavljenih in omogočili udeležbo na taborih vsem, ki imajo to željo, zaključujejo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: