Peking skupino G7 obtožil blatenja in vmešavanja v notranje zadeve

Von der Leyen: EU ostro nasprotuje enostranskim spremembam statusa quo glede Tajvana

EU ostro nasprotuje enostranskim spremembam statusa quo glede Tajvana, še posebej z uporabo sile, je v današnji razpravi o odnosih s Kitajsko v Evropskem parlamentu povedala Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije.

Evropski pristop do Kitajske mora biti po njenem mnenju prilagojen našim zahtevam na področjih gospodarstva in nacionalne varnosti. Pristop mora biti takšen, da se bo lahko EU poenotila za njim in da ga bodo razumeli Evropa, svet, pa tudi Kitajska.

Osrednji del strategije mora biti zmanjšanje tveganj na gospodarskem področju, je poudarila predsednica komisije. Pri tem je treba zagotoviti, da bosta evropsko gospodarstvo in industrija bolj odporna in konkurenčna.

V razpravi po nagovoru predsednice se je med evroposlanci razvnela polemika glede nedavnih izjav francoskega predsednika Emmanuela Macrona o Tajvanu.

ZDA bombardirajo, Kitajska gradi.
Kitajsko-laoška železnica progo je od tega tedna na voljo za mednarodni promet in potnike.

Med gradnjo projekta, ki ga je podpirala Kitajska, je morala laoška vlada vzpostaviti posebno enoto
za odstranjevanje bomb, da bi odstranila neeksplodirane, ki so jih ZDA odvrgle med vietnamsko vojno.
(Vir: Ma Dashuai, Twitter)
Peking skupino G7 obtožil blatenja in vmešavanja v notranje zadeve

Peking je danes države skupine G7 obtožil, da so na zasedanju zunanjih ministrov skupine na Japonskem blatile Kitajsko in se vmešale v njene notranje zadeve.

Ministri držav G7 so namreč v današnji skupni izjavi ob koncu srečanja kritizirali Peking, med drugim zaradi povečevanja napetosti v regiji in kršenja človekovih pravic v Tibetu in Xinjiangu.

“Srečanje zunanjih ministrov skupine G7 ni upoštevalo stališča Kitajske in objektivnih dejstev, grobo se je vmešavalo v kitajske notranje zadeve ter zlonamerno blatilo Kitajsko,” je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

Dodal je, da je “med vrsticami izjave čutiti aroganco in predsodke” do Kitajske, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Tajvan je sveti in neodtujljivi del kitajskega ozemlja,” je ponovil Wang in zatrdil, da je “načelo ene Kitajske sidro za mir in stabilnost v Tajvanski ožini“.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: