Slovaška je Ukrajini dostavila svoja letala mig-29

Slovaška je Ukrajini že dostavila vseh 13 lovcev MiG-29, so za tiskovno agencijo TASR potrdili na slovaškem obrambnem ministrstvu.

Bratislava je kot nagrado za to potezo dobila popust pri nakupu ameriških helikopterjev, še poročajo svetovne tiskovne agencije.

“Premestitev je bila izvedena ob najvišjih varnostnih ukrepih,” je potrdil začasni obrambni minister Jaroslav Nad. “Za razliko od naše sosede mi od teh letal nismo imeli koristi,” je dejal.

Darilo 13 bojnih letal MiG-29 in dela zračnega obrambnega sistema SAM-6 Kub je bilo predmet medvladnega sporazuma med Slovaško in Ukrajino, ki ga je vlada v Bratislavi sprejela marca.

ZDA so Slovaški kot (domnevno) kompenzacijo v zameno za donirane lovce MiG-29 ponudile 12 novih helikopterjev Bell AH-1Z Viper z dodatno opremo, usposabljanjem pilotov in tehnikov, skupaj z več kot 500 raketami AGM-114 Hellfire.

Slovaška vojska trenutno sploh nima bojnih helikopterjev, zato bi dobila povsem novo bojno komponento oziroma zmogljivost.

Slovaški enosedi in dvosedi MiG-29, ki so jih "podarili" Ukrajini.
(Foto: Twitter)

Nad je za TASR povedal, da prvotni načrt modernizacije oboroženih sil ni vključeval nakupa bojnih helikopterjev, ker ni bilo denarja za nakup 12 letal za milijardo evrov.

“Vendar smo dobili skoraj 700-milijonski popust, torej bi morali plačati le 340 milijonov USD (okoli 300 milijonov evrov), hkrati pa bomo prejeli približno 250 milijonov evrov iz evropskega mirovnega sklada za mige in Sistem Kub, ki smo ga podarili Ukrajini.

Tako bo strošek dejansko manj kot 100 milijonov evrov,” je še pojasnil Nad. Spremljevalne investicije v infrastrukturo ne bodo zahtevale nadaljnjega povečanja obrambnega proračuna, je dodal.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: