Energetika: Gen-I izdal za 50 milijonov evrov komercialnih zapisov, predlog zakona o infrastrukturi za alternativna goriva v nadaljnjo obravnavo

Spremembe pri pobiranju presežnih prihodkov pri elektriki, Kopač člana sveta Agencije za energijo, na čelu Nuklearne elektrarne Krško pa Gorazd Pfeifer

Družba Gen-I je uspešno zaključila izdajo 12-mesečnih komercialnih zapisov v skupni nominalni vrednosti 50 milijonov evrov, so danes sporočili iz družbe.

S tem bodo obnovili obstoječo zadolžitev s komercialnimi zapisi za potrebe financiranja kratkoročnega in trajnega obratnega kapitala izdajatelja ter ohranjanje razpršenosti finančnih virov, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Da razmišljajo o novi, 50-milijonski zadolžitvi, so iz Gen-I sporočili marca ob objavi poslovnih rezultatov za lani, ko je družba ustvarila 4,1 milijarde evrov prihodkov in čisti dobiček v višini 29,5 milijona evrov.

Izdajo komercialnih zapisov so danes pospremili z navedbami, da je bil odziv potencialnih vlagateljev kljub še vedno negotovim razmeram na energetskem trgu tudi tokrat dober, njihove zavezujoče ponudbe pa so presegle vrednost končne višine izdaje GEN12.

Predlog zakona o infrastrukturi za alternativna goriva v nadaljnjo obravnavo

Predlog zakona o infrastrukturi za alternativna goriva, ki med drugim predvideva vzpostavitev mreže električnih polnilnic visokih moči in oskrbovalnih mest za vodik, je po mnenju poslancev primeren za nadaljnjo obravnavo.

Kot je sinoči objavila STA, so ga podprle koalicijske poslanske skupine, v NSi mu niso nasprotovali, proti pa so bili v SDS.

Ključni cilji zakona so vzpostavitev goste javno dostopne mreže polnilne in oskrbovalne infrastrukture za alternativna goriva v prometu, ki je interoperabilna, varna, razpoložljiva, dostopna in preprosta za uporabo.

Hkrati pa zagotoviti skladen državni, regionalni in lokalni razvoj mreže polnilnih in oskrbovalnih mest ter povečati delež vozil na alternativna goriva.

V ta namen je predvidena priprava programov finančnih spodbud in zagotovitev virov financiranja.

DZ uzakonil spremembe pri pobiranju presežnih prihodkov pri elektriki

Državni zbor je sinoči sprejel tudi novelo zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki prinaša spremembe pri pobiranju presežnih prihodkov pri trgovanju z elektriko.

Zavezanci bodo le proizvajalci elektrike, ne več tudi trgovci z njo, in sicer tisti z inštalirano močjo proizvodnje nad 100 kilovatov, ne več samo nad 500 kW.

Mejo za določitev presežnih prihodkov so s 180 znižali na 160 EUR na MWh.

Medtem ko veljavni zakon določa, da pobiranje presežnih prihodkov velja tudi proizvodnjo elektrike iz lignita, se bo po novem presežne prihodke pobiralo za proizvodnjo iz v Sloveniji izkopanega lignita, medtem ko bo med izjemami proizvodnja iz uvoženega premoga. Cenovna meja pri lignitu ostaja 230 evrov na megavatno uro (MWh).

Veljavnost ukrepa pobiranja presežnih prihodkov bo omejena na obdobje od 1. decembra 2022 do 30. junija 2023, še poroča STA.

DZ podprl Kopača za člana sveta Agencije za energijo

DZ je prav tako včeraj na predlog vlade iz sveta Agencije za energijo razrešil Aleša Ferleža, ki je konec maja lani odstopil s položaja, in na njegovo mesto za preostanek mandata, do 11. junija 2026, imenoval ekonomista Janeza Kopača, nekdanjega poslanca in ministra ter direktorja sekretariata Energetske skupnosti.

Kot je na seji mandatno-volilne komisije DZ minuli teden pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen, so po odstopu objavili javni poziv in pogoje sta izpolnjevala Janez Kopač in Andro Glamnik.

Ker trenutna sestava sveta terja imenovanje strokovnjaka s področja ekonomije, česar pa Glamnik ne izpolnjuje, poleg tega nima delovnih izkušenj s področja energetike, je ministrstvo vladi, vlada pa DZ predlagala imenovanje Kopača.

Na čelu Nuklearne elektrarne Krško Gorazd Pfeifer

Je pa zanimivo, da je do imenovanja Kopača prišlo natanko teden dni po tem, ko je na mestu predsednika uprave Nuklearne elektrarne Krško Staneta Rožmana, ki je nuklearko vodil zadnjih 34 let, nasledil Gorazd Pfeifer.

Ta je bil pred tem vodja njene proizvodnje. Skupaj s članom uprave Sašom Medakovićem je skladno z zakonskimi določili in standardi jedrske industrije zdaj odgovoren za vodenje te elektrarne in poslovanje družbe.

Leta 1975 rojeni Pfeifer, univerzitetno diplomirani inženir elektrotehnike, se je nuklearkinemu kolektivu pridružil leta 2000. Po šolanju v skupini za pridobitev dovoljenja za upravljanje reaktorja, ki je kot prva opravila usposabljanje na popolnem elektrarniškem simulatorju, je poklicno pot začel kot operater reaktorja, so sporočili iz krške nuklearke.

Dolgoletni predsednik uprave krške nuklearke Rožman se je po izjemni poklicni karieri upokojil, zaključujejo pri STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: