NIJZ: Manj hospitalizacij zaradi astme in možganske kapi, a več samomorov in debelosti

V letu 2021 so zabeležili najnižje število hospitaliziranih otrok zaradi astme v petih letih, zabeležili pa so tudi manj možganskih kapi in z alkoholom povezanih bolezni.

Po obdobju izboljšanja pa je ponovno zraslo število samomorov, novih primerov raka in otroške debelosti, kažejo posodobljeni podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje o zdravju prebivalcev v občinah.

V primerjavi s prejšnjo objavo se je umrljivost zaradi samomora v Sloveniji povečala za dobra 2 %. Po večletnem pozitivnem trendu zmanjševanja števila prejemnikov zdravil zaradi duševnih težav so predlani zabeležili porast tudi na tem področju, in sicer za dva odstotka v primerjavi s prejšnjim letom.

Po večletni rasti pa se je zmanjšalo število zlomov kolka, ki je padlo pod raven iz leta 2016. Kot že omenjeno, pa se je kazalnik prekomerne prehranjenosti šolskih otrok poslabšal za dobre 3 odstotke. Po pričakovanjih in posledično so zaznali izrazito poslabšanje tudi pri podatkih športnega kartona šoloobveznih otrok. V letu 2021 so se vrednosti telesnega fitnesa otrok poslabšale v kar 109 občinah.

Na NIJZ ob tem opozarjajo, da že osmo leto zapored narašča bolniška odsotnost in to opazno. Ta se je v povprečju zvišala s 13 na 19 dni nezmožnosti za delo na zaposlenega prebivalca. V letu 2021 se je v primerjavi z letom 2020 kar v 140 občinah trajanje bolniške odsotnosti podaljšalo , ob čemer je kar 127 občin nad slovenskim povprečjem.

Nadaljuje se rast števila novih primerov raka, predvsem na račun povečanja incidence pljučnega raka (za 2,1 %) in raka dojke (za 3,2 %). Ob tem pa se stopnja novo odkritih rakov debelega črevesa in danke v nasprotju z drugimi lokacijami raka stabilno zmanjšuje (za 2,4 %).

NIJZ trdi: Udeležbi v presejalnih programih ZORA in DORA sta se izboljšali!

Presejanost žensk v programu ZORA se je po padcu v 2020 povečala za dobre 3 odstotke in je v letu 2021 predstavljala 71,7 %, kar jo je ponovno vrnilo nad mejo 70 %, ki predstavlja zaželeno udeležbo za največje učinke nacionalnega presejanja.

Prav tako se je za skoraj 2 odstotka zvišala tudi presejanost v program DORA in znaša dobrih 78 %. V programu DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, beležijo največjo udeležbo od vseh državnih presejalnih programov za raka v Sloveniji, so zapisali.

Kazalnik presejalnega Programa Svit za odkrivanje raka debelega črevesa in danke pa drugo leto zapored kaže nižjo udeležbo. V primerjavi z letom 2020 se je odzivnost v Program Svit v letu 2021 zmanjšala za 1 odstotno točko in znaša 63,4 %, kar odstopa od postopnega trenda rasti odzivnosti od začetka programa.

Še več drugih zanimivih (in zaskrbljujočih, pa tudi optimističnih) podatkov vam je na voljo s klikom na sledečo povezavo: https://nijz.si/mediji/zdravje-v-obcini-novi-podatki-o-zdravju-prebivalcev-slovenskih-obcin/ .

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: