Dolenjski in posavski sindikalisti bodo ob 1. maju opozorili na socialno solidarnost. Sindikat osebne asistence za 25. maj napovedal stavko!

Območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dolenjske, Bele krajine in Posavja s sedežem v Novem mestu bo praznik dela obeležila s tradicionalnima območnima prvomajskima prireditvama na Debencu pri Mirni in na Lisci nad Sevnico.

Na slovesnostih pod geslom S teboj – zate bodo opozorili na socialno solidarnost in njen pomen, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Koordinator novomeške območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Igor Iljaš je povedal, da bo na Debencu osrednja slavnostna govornica predsednica omenjene sindikalne zveze Lidija Jerkič, na Lisci pa generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije Saška Kiara Kumer.

Na prvomajskih prireditvah bodo podelili tudi sindikalna priznanja za tekoče leto. Ob ugodnem vremenu na vsaki prireditvi pričakujejo do približno 3000 obiskovalcev, je še dodal.

Sindikat osebne asistence za 25. maj napovedal stavko

Sindikat osebne asistence je zaradi vse težjih in skoraj že nevzdržnih razmer za 25. maj napovedal stavko, še prenaša STA.

V sindikatu med drugim zahtevajo zadostno financiranje dejavnosti, ki bi zagotavljalo primeren obseg dopustov in višino dodatkov, sprejetje standardov in normativov ter sklenitev kolektivne pogodbe za osebno asistenco, so sporočili.

Ob tem zahtevajo tudi varovanje pravic in položaja osebnih asistentk in asistentov ob nadzoru posameznih zaposlovalcev.

Zahtevajo tudi takojšnje prenehanje pritiskov ministrstva za delo za uporabo aplikacije Osebna asistenca za nadzor dejavnosti in iskanje ustreznejše, zakonite rešitve za evidentiranje opravljenih ur ter plačilo stavke, je zastopnik sindikata Nenad Hardi Vitorović zapisal v izjavi za javnost.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: